Εθνικό στοίχημα η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Στον απόηχο των εκλογών της 21ης Μαΐου και στο κατώφλι της νέας εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου αναδύεται η μεγάλη ανάγκη προσαρμογής της πολιτικής στο σημερινό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον όπου τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για την  αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων με τις οποίες η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη, για την εύρεση βιώσιμων λύσεων στις αγωνίες και τις προσδοκίες των πολιτών. 

Το ΠΑΣΟΚ στις 21 Μαΐου έδειξε ότι διαθέτει προοπτικές ισχυρής ανάκαμψης. Διαφαίνεται μια αξιόλογη και δυναμική τάση αντιστροφής των ψηφοφόρων, καθώς ο αρνητισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως σκοπός, που τα προηγούμενα χρόνια βρήκε ενθουσιώδεις οπαδούς, έχασε την «αίγλη» του. Η εκφώνηση πολιτικής πρόθεσης χωρίς ρεαλιστικό και συγκεκριμένο υπόβαθρο οδήγησε στην μεγάλη συρρίκνωση της εκλογικής του δεξαμενής. Η συρρίκνωση αυτή, όμως δεν είναι ούτε ευκαιριακή ούτε ανατρέψιμη. Γιατί η εποχή, αν και επιτάσσει την απομάκρυνση από ανόητους δογματισμούς, αποδεικνύει ότι οι πολιτικές ιδεολογίες όχι μόνο δεν πεθαίνουν, άλλα παραμένουν χρήσιμες ως ορισμοί προοπτικής. Διότι πολιτική χωρίς ιδεολογία συνιστά εξαπάτηση των πολιτών, αφού έτσι αποκρύπτεται ο ορίζοντας των πολιτικών επιλογών που τους προσφέρονται. Ό,τι δηλαδή έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ που απεδείχθη ανίκανος να μετουσιωθεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Επιπλέον, τέσσερα χρόνια, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έκανε σημαία τις υποσχεσιολογίες, τις ψευδολογίες και τα παρωχημένα συνθήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών μετά το τραύμα που προκάλεσαν οι ανερμάτιστες υποσχέσεις του 2015. 

Στην απέναντι όχθη, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ως γνήσιος εκφραστής της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, άσκησε υπεύθυνη και δομική αντιπολίτευση, που δεν υπήρξε ποτέ λαϊκίστικη ή τοξική. Αντιθέτως, έθετε σοβαρά ζητήματα στο δημόσιο διάλογο, έλεγε «ναι» εκεί που έπρεπε και όταν διαφωνούσε, το έκανε πάντοτε με αντιπρόταση και ουσιαστική αιτιολόγηση.  

Μερικά παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά. 

Συγκεκριμένες προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, οι οποίες έτυχαν επεξεργασίας και κατατέθηκαν στη Βουλή, αγνοήθηκαν επιδεικτικά από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στη συνέχεια όμως, η Νέα Δημοκρατία, όχι απλά έπαψε να τις βλέπει ως «ανώριμες», αλλά αναγκάστηκε να τις ενσωματώσει και τις συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα διακυβέρνησης για το 2023-2027. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, αλλά και τον σχεδιασμό ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών.​

Παράλληλα, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αντιγράφει τους στόχους του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την οργανωμένη χωροθέτηση εντός επιχειρηματικών πάρκων και την έμφαση στη μεταποίηση, αλλά με εξαιρετικά γενικόλογο τρόπο και αδυνατώντας να αναλύσει, πώς η πολιτική αυτή θα εστιάσει στη αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη χρηματοδότηση μιας ολοκληρωμένης βιομηχανικής πολιτικής, με ειδικές στοχεύσεις για την οργανωμένη βιομηχανική χωροθέτηση, τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα καινοτομίας, την κυκλική οικονομία και την στρατηγική αναβάθμιση της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας. Επιπλέον, οι παραδοχές του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την μόχλευση ιδιωτικών πόρων από τις δημόσιες επενδύσεις βρίσκονται μακριά από τις πλήρως ανεδαφικές προβλέψεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης, που διαψεύδονται καθημερινά από τα διαθέσιμα στοιχεία. 

Αποδεικνύεται στην πράξη, ότι το πολιτικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συνιστά μια ρεαλιστική προγραμματική πρόταση, με βάση τη μεταρρυθμιστική σοσιαλιστική ταυτότητά του.

Ανακύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει την ιδεολογική και προγραμματική ικανότητα να δείξει τον προοδευτικό δρόμο μιας Ελλάδας που δεν εξαπατά τον εαυτό της, αλλά γνωρίζει ότι μπορεί να πετύχει την αυτό-υπέρβαση με στόχο την πραγματική της σύγκλιση με την Ευρώπη του μέλλοντος. 

Γι΄ αυτό και η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στις επερχόμενες εκλογές από όλους τους προοδευτικούς πολίτες υπερβαίνει τα κομματικά ζητούμενα και συνιστά πραγματικό και ουσιαστικό εθνικό στοίχημα. 

Γιώργος Μουλκιώτης

Υπ. Βουλευτή Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Σχετικά