Παρουσιάστηκε η ποίηση του Αλιαρταίου Λάμπρου Ηλία στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Το Ιστορικό – Λαογραφικό – Μουσειακό Κέντρο Ευρυτανίας – Ο Εύρυτος, την Τετάρτη 31 Μαΐου ε. έ. διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε η ποίηση του Λάμπρου Ηλία, Γ. Γραμματέα του ΕΥΡΥΤΟΥ και Προέδρου του Συνδέσμου Ευρυτάνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων.

Ο φιλόλογος – συγγραφέας κ. Παναγιώτης Σαλαγιάννης μίλησε για το σύνολο του ποιητικού έργου, 30 ποιητικές συλλογές, του τιμώμενου ποιητή αναφερόμενος ειδικά στο περιβάλλον -Αλίαρτο, Άσκρη, Ελικώνα, Δελφούς, Λειβαδιά, Ορχομενό και Θήβα- όπου κατά την παιδική ηλικία διαμόρφωσε το ήθος και τον χαρακτήρα, σε συνδυασμό με το περιβάλλον των Αγράφων, περιγράφοντας πτυχές της προσωπικότητάς του με λεπτομέρειες, καθώς και την καταβύθισή του σε μυθολογικά στοιχεία και ιστορικά γεγονότα απ’ όπου άντλησε τις  εμπνεύσεις του επισημαίνοντας ψυχικά, εκφραστικά και νοηματικά σχήματα.

Η διεθνολόγος – διηγηματογράφος – ποιήτρια κα Κασσάνδρα Αλογοσκούφι μίλησε για την τελευταία, 30η, ποιητική συλλογή “Δες: κάθε αυγή” σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι ως άλλος πνευματικός Ηρακλής ο Λάμπρος Ηλίας σηκώνει εύστοχα στις πλάτες του τους άθλους επτά συνόλων και συνολικά 153 μικρών ποιημάτων (χαϊκού) ως ευθυβολές με τα βέλη της φαρέτρας του.

Ο επ. δικηγόρος – δοκιμιογράφος κ. Δημήτριος Καραμβάλης μίλησε για τις τρεις τελευταίες ποιητικές συλλογές α) Μνημοσύνες, β) Επιμελώς Ερριμμένα και γ) Δες: κάθε αυγή, αναφέροντας ότι παραπλέοντας με την ποιητική τριήρη του Λάμπρου Ηλία τα πρόσωπα, τα πράγματα και τις καταστάσεις διαπιστώνουμε πως ο ποιητής πραγματοποιεί μιαν επ-αναφορά διαφορετικών ιστορικών περιόδων, καθώς επίσης ότι η ποίησή του αποτελεί εξομολογήσεις δίχως αποσιωπητικά, υπεκφυγές και έννοιες σκοτεινές.

Ποιήματα απάγγειλε η επ. δικηγόρος κα Μαριάννα Βλάχου Καραμβάλη, Έφορος Βιβλιοθήκης του ΕΥΡΥΤΟΥ και Γ. Γραμματέας του Συνδέσμου Ευρυτάνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του ΕΥΡΥΤΟΥ κ. Γεώργιος Πάζιος, η νεοεκλεγείσα Βουλευτής Ευρυτανίας κα Θωμαΐς Οικονόμου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας κ. Γεώργιος Λάγαρης.

Παραβρέθηκε και ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Λάμπρος Τσιτσάνης.

Στο τέλος της εκδήλωσης έλαβε τον λόγο ο τιμώμενος ποιητής Λάμπρος Ηλίας, ο οποίος αναφέρθηκε σε γεγονότα που αποτέλεσαν έμπνευση για να γράψει ορισμένα από τα ποιήματα των τριών τελευταίων ποιητικών συλλογών του και ευχαρίστησε αφενός τους συντελεστές της εκδήλωσης, αφετέρου τους φίλους της ποίησης που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση με ειδική αναφορά στην Βουλευτή κα Οικονόμου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Λογοτεχνών κ. Φώτης Κουλαρμάνης.

Σχετικά