Άρχισε η πολυανεμενόμενη αντεπίθεση των Ουκρανών

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι τα στρατεύματά του απέκρουσαν νέα μεγάλης κλίμακας έφοδο από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην περιφέρεια Ντονέτσκ, καταφέρνοντάς τους τεράστιες απώλειες σε προσωπικό και καταστρέφοντας οκτώ βαριά άρματα μάχης Leopard.

«Αφού υπέστη βαριές απώλειες την προηγουμένη, το καθεστώς του Κιέβου αναδιοργάνωσε τα υπολείμματα της 23ης και της 31ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας σε χωριστές ανασυνταγμένες μονάδες, που συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις», ανέφερε το υπουργείο μέσω Telegram.

«Τους καταφέρθηκε ήττα με πολύπλοκα πυρά από τις δυνάμεις του (ρωσικού) στρατού, αεροσκάφη, τις πυραυλικές δυνάμεις και το πυροβολικό, καθώς και βαριά φλογοβόλα», πρόσθεσε.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η νέα αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου αποκρούστηκε και ότι συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν πάνω από 20 πυραύλους κρουζ καθώς πλησίαζαν την πρωτεύουσα.

«Όλοι [σ.σ. οι ρωσικοί πύραυλοι] καταρρίφθηκαν, δεν υπήρξαν πλήγματα», ανέφερε ο Σερχίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, μέσω Telegram.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς άκουσαν εκρήξεις ενώ ο συναγερμός στην πόλη διήρκεσε για πάνω από τέσσερις ώρες αφού άρχισαν να ηχούν σειρήνες, μετά τα μεσάνυχτα.

Συντρίμμια προκάλεσαν ζημιές σε δρόμους και γραμμές του τρόλεϊ στη συνοικία Ντεσνιάνσκι, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της πόλης. Η συνοικία αυτή, στην αριστερή όχθη του Δνείπερου ποταμού, είναι η πολυπληθέστερη του Κιέβου.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.

Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαιώνουν γενικά το τελευταίο διάστημα πως καταρρίπτουν την πλειονότητα των πυραύλων και των UAVs-καμικάζι της Ρωσίας.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την «καταστροφή» μεγάλου φράγματος στη Νόβα Καχόβκα

Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως «ανατίναξαν» το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα (Χερσώνα, νότια), ενώ οι φιλορωσικές αρχές της περιοχής έκαναν λόγο «σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια» της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το φράγμα έχει καταστραφεί τουλάχιστον εν μέρει, αν όχι ολοσχερώς, και η περιοχή πλημμυρίζει. Το TASS επικαλέστηκε πηγή του, την οποία δεν κατονόμασε, ενήμερη για τις εξελίξεις.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε από την πλευρά του επικαλούμενο τον φιλορώσο δήμαρχο της Νόβα Καχόβκα ότι το ανώτερο τμήμα του φράγματος καταστράφηκε από ουκρανικό βομβαρδισμό.

Το Κίεβο έκανε λόγο για «ανατίναξη του φράγματος από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής». Η διοίκηση νότιου τομέα των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε πως «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».

Το φράγμα αυτό είχε υποστεί ήδη ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Χθες Δευτέρα, η Μόσχα ανέφερε πως οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν επίθεση ευρείας κλίμακας στην περιφέρεια Ντονέτσκ, αν και δεν είναι σαφές ακόμη εάν πρόκειται για την πολυσυζητημένη αντεπίθεσή τους.

Σε προπαγανδιστικό βίντεο που διένειμε προχθές Κυριακή, απαιτώντας από τους πάντες σιωπή σχετικά με τις ενέργειες του στρατού, το υπουργείο Άμυας ανέφερε πως «η αρχή» της αντεπίθεσης «δεν θα αναγγελθεί».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως οι δυνάμεις του κατέστρεψαν 28 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 8 Λέοπαρντ που έστειλαν στο Κίεβο οι σύμμαχοί του στη Δύση, καθώς και 109 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ). Υπολόγισε πως οι ουκρανικές απώλειες ανήλθαν σε 10.500 στρατιωτικούς, χωρίς να διευκρινίσει αν ο αριθμός αυτός αφορά μόνο νεκρούς ή και τραυματίες.

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Ρογκόβ, Ρώσος αξιωματούχος των κατοχικών αρχών στην επαρχία Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον των ρωσικών θέσεων.

Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει ακόμη τους ισχυρισμούς αυτούς της Μόσχας.

Η μια και η άλλη πλευρά στον πόλεμο που οδεύει να κλείσει 16 μήνες λένε συχνά πως κατάφεραν βαριές απώλειες στην αντίπαλη, κάτι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Επιδείνωση στις σχέσεις Πριγκόζιν με τον ρωσικό στρατό – Η Wagner αιχμαλώτισε συνταγμάταρχη

Έναν Ρώσο αντισυνταγματάρχη αιχμαλώτισαν οι μισθοφόροι της ομάδας Wagner, σε μία κίνηση που επιδεινώνει τις σχέσεις του Γεβγκένι Πριγκόζιν με τον ρωσικό στρατό.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ηγέτη της Wagner, φαίνεται ο διοικητής της 72ης ρωσικής ταξιαρχίας, συνταγματάρχης Ρομάν Βενεβίτιν να λέει σε έναν ανακριτή ότι ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ κατά αυτοκινητοπομπής της παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Στο βίντεο, ο συνταγματάρχης δηλώνει ότι το έκανε επειδή έχει προσωπικό μίσος και εχθρότητα για τη Wagner χωρίς όμως να αιτιολογήσει από πού πηγάζει αυτό το μένος. Αμέσως μετά σπεύδει να ζητήσει συγγνώμη. Η δημοσιοποίηση του εν λόγω βίντεο έρχεται λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις Πριγκόζιν ο οποίος κατηγόρησε τις φιλορωσικές δυνάμεις ότι επιχείρησαν να ανατινάξουν τους άνδρες του ενώ αυτοί αποσύρονταν από την Μπαχμούτ.

Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι οι άνδρες του είχαν ανακαλύψει εκρηκτικά τα οποία είχαν, όπως είπε, τοποθετηθεί σκοπίμως από αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει τα πλάνα με τον συνταγματάρχη.

Δύο μέλη του στενού περιβάλλοντος του Ρομάν Βενεβίτιν, μιλώντας στον Guardian, επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας που φαίνεται στο βίντεο είναι αυτός.

Βέβαια, ορισμένοι δηλώνουν ότι η σύλληψη του συνταγματάρχη από τη Wagner δείχνει ότι η επιρροή του Πριγκόζιν εντός του Κρεμλίνου μεγαλώνει. «Στον Γεβγκένι Πριγκόζιν του οποίου οι υφιστάμενοι δημοσίευσαν ένα βίντεο όπου χλευάζουν έναν ανώτερο αξιωματικό και διοικητή μίας ολόκληρης ταξιαρχίας επιτρέπεται να κάνει ό,τι θέλει. Θεωρείται μέλος της ανώτερης κοινωνικής τάξης», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram, ο απόστρατος Ρώσος αξιωματικός ειδικών επιχειρήσεων και δημοφιλής στρατιωτικός blogger, Ιγκόρ Στρελκόφ.

Σχετικά