Έντονη δυσφορία στο εσωτερικό της ΝΔ για τις δηλώσεις Πνευματικού

Έντονη δυσφορία στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του κόμματος, Σπύρου Πνευματικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον απόηχο των δηλώσεών του, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, επικοινώνησε με τον κ. Πνευματικό, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία του.
Αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο κ. Πνευματικός εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση:

“Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν. Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα”, ανέφερε. “Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας”, πρόσθεσε.
Η αρχική δήλωση του κ. Πνευματικού

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής ιατρικής και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Εύβοια Σπύρος Πνευματικός, χαρακτήρισε λίγο πολύ ως οικονομικά ασύμφορο να ξοδεύονται λεφτά για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, λέγοντας πως “πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα”.

“Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό, δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν, που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πνευματικός.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα της Αμερικής, όπου όπως είπε, γίνεται cost benefit ratio (λόγος κόστους-οφέλους).

“Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους.

Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή, το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο”.

Συνεχίζοντας, ο γαλάζιος υποψήφιος δήλωσε πως “…είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο και μετά που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;”.

Σχετικά