Έτοιμες προσφυγές κατά των Σπαρτιατών στο Εκλογοδικείο – Η νομική βάση και οι προβληματισμοί

Ένα βήμα πριν τις προσφυγές στο Εκλογοδικείο κατά της ανακήρυξης του κόμματος Σπαρτιάτες βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες πολίτες της χώρας, επιχειρώντας έτσι, μετά τις εκλογές να μπλοκάρουν την είσοδο του κόμματος που στήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης στο Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μια εντελώς καινούργια κατάσταση, νομικά και πολιτικά, που απορρέει από τη νέα διάταξη που ισχύει και αφορά τη λεγόμενη “υποκρυπτόμενη” ηγεσία, με αφορμή όσα είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό για εγκληματική οργάνωση. Πώς θα προκύψει όμως αυτή η διασύνδεση, με πραγματικά στοιχεία, ώστε να υπάρξει νομική βάση που θα επιτρέψει την προσφυγή;

Η βασικότερη ένδειξη, πέραν της ανοιχτής στήριξης του Ηλία Κασιδιάρη προς τους Σπαρτιάτες και τους πανηγυρισμούς του αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ήταν η ξεκάθαρη δήλωση του επικεφαλής του κόμματος Βασ. Στίγκα που τον ευχαρίστησε δημόσια και τον χαρακτήρισε “καύσιμο” της εκλογικής έκρηξης. Ο ίδιος δε ο Κασιδιάρης εμφανίστηκε να δηλώνει πως επιστρέφει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής μέσω των “Σπαρτιατών”.

Στελέχη


Μια ακόμα ένδειξη θα μπορούσε να είναι οι αφίσες με το πρόσωπο του κασιδιάρη σε πολλά σημεία της χώρας αλλά και η ύπαρξη σειράς στελεχών των Ελλήνων και συνεργατών του Κασιδιάρη στα ψηφοδέλτια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας εκ των δικηγόρων του, ο Χαρ. Κατσιβαρδάς, είναι εκπρόσωπος Τύπου των Ελλήνων, ενώ έτερος δηλωμένος ως δικηγόρος του, είναι αυτός που παραχώρησε τον χώρο από τον οποίο έκανε δηλώσεις ο επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασ. Στίγκας, το βράδυ των εκλογών. Θα μπορούσε βέβαια ο αντίλογος να είναι πως ο Κασιδιάρης , απλώς είναι ”οπαδός” του κόμματος , αλλά και αυτό προφανώς θα αξιολογηθεί ,όπως και τα υπόλοιπα δεδομένα. Σίγουρα πάντως μια τέτοια απόφαση ούτε εύκολη είναι , ούτε δεδομένη, η δε κρίση επί της προσφυγής μπορεί να εκδοθεί εντός του επόμενου δικαστικού έτους.


Εκλογές;


Γεννάται επίσης ένα σοβαρό ερώτημα: Αν αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες, τότε θα επαναληφθούν οι εκλογές; “Είναι φανερό ότι υπάρχει ζήτημα υποκρυπτόμενης ηγεσίας, αλλά αυτό θα το κρίνει ανεπηρέαστα κι ανεξάρτητα το Ανώτατο Δικαστήριο. Μπορεί να διαταχθεί η έκπτωση όλων των βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών και οι έδρες αυτές να κατανεμηθούν στα κόμματα που είναι εντός της Βουλής, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική δύναμη που έχει το καθένα” απάντησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος, ανοίγοντας τη σχετική συζήτηση , ενώ την πρώτη αναφορά είχε κάνει την βραδιά των εκλογών ο Άδωνις Γεωργιάδης.


Αποφυλάκιση


Ο Ηλίας Κασιδιάρης αναμένεται να καταθέσει το Φεβρουάριο του 2024 αίτηση για υφ’ όρο απόλυση με το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων να αποφασίζει εάν θα τον αποφυλακίσει ή όχι. Στις 22 Οκτωβρίου του 2020 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13,5 ετών με την κατηγορία της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης και το Φεβρουάριο του 2024 μαζί με την προφυλάκιση του και τα μεροκάματα θα έχει συμπληρώσει τα 3/5 της ποινής του. Η αίτηση θα κατατεθεί στο Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας το οποίο εκτός από τη συμπλήρωση των απαιτούμενων χρόνων (τα οποία όπως φαίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι 4,5 – 5 έτη) θα εξετάσει κι άλλη μια σειρά δεδομένων. Μεταξύ αυτών θα είναι η διαγωγή του Ηλία Κασιδιάρη εντός των φυλακών.Έτσι σε περίπτωση που δεν απορριφθεί από το δικαστήριο η αίτηση της υφ’ όρο απόλυσης του, ο Ηλίας Κασιδιάρης θα αποφυλακιστεί με όρους.

capital.gr

Σχετικά