ΕΣΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων – Ποιες αφορά

Στα σκαριά βρίσκεται το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία” το πρόγραμμα αυτό αφορά την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 απασχολουμένων για την ανάπτυξη και την εφαρμογή σχεδίων προσαρμογής τους σε απαιτήσεις σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων του προσωπικού τους, με έμφαση σε θέματα επιλογών «πράσινης» διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με την προδημοσίευση, το πρόγραμμα θα αντλήσει από το ΕΣΠΑ κονδύλια ύψους 30.000.000 ευρώ και θα καλύπτει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Ποιες είναι οι 7 βασικές προϋποθέσεις  συμμετοχής και οι πέντε επιλέξιμες δαπάνες των δικαιούχων

Θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους από 25.000 έως και 130.000 ευρώ και απευθύνεται σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας, πλην του πρωτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το έτος 2023 είχαν τουλάχιστον 20 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) απασχόλησης (οι ΕΜΜΕ αντικατοπτρίζουν τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται σε μια επιχείρηση).

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά, χωρίς την προσκόμιση φυσικού φακέλου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). Με την αίτηση χρηματοδότησης θα επιλέγονται (από λίστα προεπιλογής) τα αναγκαία στοιχεία, όπως οι ενέργειες που θα περιλαμβάνει το σχέδιο, οι θεματικές περιοχές κατάρτισης, το πλήθος των συμμετεχόντων  ανά ενέργεια, η μέση διάρκεια κατάρτισης και το πλήθος των πιστοποιητικών. Η μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί  για την αξιολόγηση της δράσης είναι η άμεση αξιολόγηση.

Η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής, τα απαιτούμενα  δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, τα κριτήρια αξιολόγησης  των αιτήσεων και οι λοιποί  όροι υλοποίησης θα περιγράφονται  στην Αναλυτική Πρόσκληση της δράσης.

Οι βασικές προϋποθέσεις  συμμετοχής των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων είναι:

  • Να πραγματοποιήσουν το επιχειρηματικό σχέδιο αποκλειστικά σε μία Κατηγορία Περιφέρειας
  • Να έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις πριν από  την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδοτικής
  • Να μη δραστηριοποιούνται ουσιωδώς  (κύριος ΚΑΔ  ή ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων ) σε έναν μη επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας  πριν από από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης
  • Να έχουν τουλάχιστον 20 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ) εξαρτημένηs εργασίας το έτος 2023. Τούτο θα εν θα επιβεβαιώνεται βάσει των δηλωθέντων στοιχείων που τηρούνται για την επιχείρηση αυτή στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ
  •  Να λειτουργούν νόμιμα,
  • Να λειτουργούν αποκλειστικά ως επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα
  • Να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. ΕΕ 2023/2831 (De Minimis) στον οποίο στηρίζεται η δράση.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει τον υψηλότερο κύκλο εργασιών που επιτεύχθηκε σε μία από τις τρεις τελευταίες (ή λιγότερες, εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, με ανώτατο όριο το ποσό των 130.000 ευρώ.

Ως επιλέξιμες δαπάνες ορίζονται οι εξής:

  •  Λήψη υπηρεσιών συμβούλου (διάγνωση αναγκών, συμβουλευτικές υπηρεσίες)
  • δαπάνες επιμόρφωσης για ανάπτυξη «soft» δεξιοτήτων των εργαζομένων,
  • δαπάνες κατάρτισης (με απλοποιημένο κόστος – εφαρμογή μοναδιαίου κόστους καν. Ε.Ε.),
  • δαπάνες πιστοποίησης μαθησιακών αποτελεσμάτων (αναγνωρισμένα πιστοποιητικά) και
  • μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων (1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας – EME).

Σημειώνεται ότι το κόστος διαχείρισης των επιχειρηματικών σχεδίων δεν αποζημιώνεται στο πλαίσιο της δράσης.

Σχετικά