Ο Δούρειος Ίππος «γύρισε» στη Βοιωτία, στην πατρίδα του κατασκευαστή του

Στην πατρίδα του κατασκευαστή του, τον Άγιο Βλάση Βοιωτίας, επιστρέφει από την Τροία, ο ομηρικός Δούρειος Ίππος!  

Σήμερα Δευτέρα, 5 Αυγούστου, παραμονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που γιορτάζει ο πολιούχος του χωριού, η …μηχανή του χρόνου θα μας πάει αιώνες πίσω, τότε που ο “μηχανικός” Έπειός γιος του βασιλιά Πανοπέα, του σημερινού Αη Βλάση- βασιζόμενος σε μια ιδέα του πολυμήχανου Οδυσσέα μετά από προτροπή της θεάς Αθηνάς – κατασκεύασε την Δούρειο Ίππο, με τον οποίο οι Έλληνες άλωσαν την Τροία!

Το έργο του Επειού… εζήλωσε ο Λειβαδίτης (εκ Λουτσίου ορμώμενος) καλλιτέχνης Αλέκος Τσαμάτης και – τιμώντας την τοπική ιστορία – κατασκεύασε τον …σύγχρονο Δούρειο Ίππο, που μας περιμένει ήδη στην πλατεία του Αη Βλάση!

Το έργο του καλλιτέχνη είναι 4×4,5 μέτρα, πολύ μικρότερο φυσικά του αυθεντικού που κατά τον μύθο χώρεσε εκατοντάδες οπλισμένους Έλληνες στα σωθικά του!

Χρησιμοποίησε υλικά ξύλου και χρειάστηκε εκτός από έμπνευση και μελέτη, αρκετές εβδομάδες δουλειάς – άλλωστε έπρεπε να βιοπορίζεται ταυτόχρονα! Ο Αλέκος Τσαμάτης έχει κάνει πολλά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής κ.α., ενώ έχει παρουσιάσει πολλά από αυτά σε εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές.

Πριν ο Δούρειος Ίππος του μεταφερθεί στον Άγιο Βλάση (η αρχαία πόλη Πανοπεύς), εκτέθηκε σε χώρο στην Κρύα Λιβαδειάς, εντυπωσιάζοντας όσους το είδαν.

Σήμερα Δευτέρα 5 Αυγούστου, που ξεκινά και το τοπικό πανηγύρι, ο Δήμαρχος Λιβαδειάς κ. Καραμάνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Βλασίου θα τιμήσουν τον Αλέκο Τσαμάτη, για το έργο του που δίνει μια ευκαιρία να μάθουν (οι περισσότεροι!) και να θυμηθούν (οι λιγότεροι!), ότι ο κατασκευαστής-αρχιτέκτονας του Δούρειου Ίππου, ήταν από τον (σημερινό) Άγιο Βλάση, ένα μικρό χωριό του Δήμου Λεβαδέων!

Σχετικά