Ο Δούρειος Ίππος της Βοιωτίας-Εικόνες

Σε μια πολύ συγκινητική βραδιά πραγματοποιήθηκαν, χθες 5 Αυγούστου 2024, παραμονή της μεγάλης εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τα εγκαίνια της τοποθέτησης του ομοιώματος του “Δούρειου Ίππου”, έργο του συντοπίτη μας Αλέκου Τσαμάτη , στην είσοδο του χωριού στον Άγιο Βλάση, όπου στην αρχαιότητα βρισκόταν η πόλη Πανοπεύς, πατρίδα του ήρωα Επειού τον οποίο μνημονεύει ο Όμηρος σε δύο ραψωδίες της Ιλιάδας και μία της Οδύσσειας ως ναυπηγό, μηχανικό, τεχνουργό και πρωτοπυγμάχο.

Μάλιστα ο Όμηρος αναφέρει ότι στον αγώνα πυγμαχίας για τα όπλα του Πατρόκλου ο Επειός με μια γροθιά έριξε στο χώμα τον Ευρύαλο και αμέσως μετά τον σήκωσε όρθιο στα πλαίσια του “ευ αγωνίζεσθαι”.
Η προσφορά αυτή από την πλευρά του συντοπίτη μας καλλιτέχνη έχει κατά τη γνώμη μου ανυπέρβλητη και πολλαπλή αξία γιατί βοηθά στη γνώση της τοπικής ιστορίας και παράδοσης, ανακαλεί την ιστορική μνήμη, μετατρέπει ένα από τα μικρότερα χωριά του Δήμου μας σε πόλο έλξης μαθητών και τουριστών αλλά και διδάσκει, με την έννοια ότι ο Δούρειος Ίππος αποτελεί ένα σύμβολο της ανωτερότητας του νου απέναντι στη φυσική δύναμη.
Ευχαριστώ θερμά το φίλο-συμπολίτη Αλέκος Τσαμάτης και δηλώνω την ευγνωμοσύνη του Δήμου απέναντι στην προσφορά του αυτή.
Ευχαριστώ επίσης τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Βλασίου κ. Θανάση Σπυρόπουλο και όλο το προσωπικό του Δήμου για την προσπάθεια που έκαναν να τοποθετηθεί το δημιούργημα στην περίοπτη θέση της εισόδου του χωριού και για όλες τις τεχνικές εργασίες που χρειάστηκε να γίνουν γι’ αυτή την τοποθέτηση.
Δήμαρχος Λεβαδέων

Δημήτρης Καραμάνης

Σχετικά