Μουλκιώτης: Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αποδέχεται ευθύνη για βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές των κατοίκων στα Χώστια

Γιώργος Μουλκιώτης:

Η ΔΕΔΔΗΕ δεν αποδέχεται ευθύνη για  βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές των κατοίκων στα Χώστια, κατά τον χρόνο επαναφοράς του ρεύματος, μετά από πολύωρη διακοπή.

Δεν καταβάλλει αποζημιώσεις!

Χορηγεί χρηματικό ποσό μέχρι 600,00 €, που περιοριστικά κρίνει ότι αντιστοιχεί στο κόστος εγκατάστασης εξοπλισμού προστασίας των ηλεκτρικών συσκευών.

……………………….

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απάντησε στην ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Γιώργου Μουλκιώτη, σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ηλεκτρικές συσκευές ένεκα αστοχιών εκ μέρους  της ΔΕΔΔΗΕ κατά τον χρόνο επανασύνδεσης και επαναφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος  μετά από την  πολύωρη διακοπή του στα Χώστια, τη Δευτέρα 15.07.2024, προωθώντας το υπ΄ αριθ. πρωτ. ΓρΔ/290312/2024 έγγραφο του Διευθύνοντος  Συμβούλου της ΔΕΔΔΗΕ κ. Αν. Μάνου.

Η ΔΕΔΔΗΕ αποφαίνεται ότι «…… η βλάβη οφειλόταν σε τυχαίαδιακοπή του ουδέτερου αγωγού χαμηλής τάσης (αστοχία υλικού) του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ και συγκεκριμένα στην αστοχία του συνδέσμου του ουδέτερου αγωγού σε υποσταθμό διανομής……Στιςπεριπτώσειςαυτές…….δεν υφίσταται τεκμήριο παρανομίας και υπαιτιότητα της ΔΕΔΔΗΕ ως προς την τήρηση των υποχρεώσεωνασφαλείας και πρόνοιας κατά την παροχή υπηρεσιών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας….».

Κατόπιν αυτών Αρνείται η ΔΕΔΔΗΕ ευθύνη της και επικαλούμενη την ΡυθμιστικήΑρχήΕνέργειας, αναφέρει ότι χορηγεί στους έχοντες υποστείβλάβες, χρηματικό ποσό που «….επουδενί θεωρείται ως αποδοχή οποιασδήποτε ευθύνης εκ μέρουςτης…..», με ανώτατο όριο τα 600,00 € ανεξαρτήτως τύπου παροχής (μονοφασικής  η τριφασικής), ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος που επιβαρύνεται ο καταναλωτής για την εγκατάσταση εξοπλισμού προστασίας των ηλεκτρικών συσκευών του από την υπέρταση που εμφανίζεται λόγω διακοπής ουδέτερου.

Περαιτέρω η ΔΕΔΔΗΕ προτείνει στους καταναλωτές, να προβούν σε προμήθεια και εγκατάσταση ειδικών εγκεκριμένων διατάξεων προστασίας έναντι υπέρτασης στην ηλεκτρική τους εγκατάσταση, ως και να ελέγξουν την γείωση της εγκατάστασης.

Ο Βουλευτής Γιωργος Μουλκιώτης, μετά την απάντηση για τα Χώστια, μεταξύ άλλων δήλωσε «Η Κυβέρνηση αρνείται να παρακολουθήσει τα προβλήματα της κοινωνίας.  Αρνείται να σταθεί δίπλα στους πολίτες, που έπαθαν σοβαρές ζημιές από ευθύνη της ΔΕΔΔΗΕ και δεν αποζημιώνονται οι πάσης φύσεως  κατεστραμμένες  ηλεκτρικές  συσκευές. Απαιτείται να ανακληθούν τα γραφειοκρατικά και τεχνικά κωλύματα, για να υπάρξει πλήρης αποζημίωση των πληγέντων. Οι πολίτες δεν αντέχουν επιπλέον επιβαρύνσεις στους ήδη δραματικά περιορισμένους οικογενειακούς προγραμματισμούς τους».

Από το Γραφείο Τύπου

Σχετικά