Σε μια κίνηση έκπληξη προχωρά ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας και δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για άδεια κατασκευής νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου. Η ισχύς της άδειας θα είναι 566MW και η μονάδα προβλέπεται να κατασκευαστεί στη βιομηχανική περιοχή της Θίσβης Βοιωτίας. Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ ενώ η ισχύς της μονάδας είναι διαστασιολογημένη καθώς ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν οι ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες του ομίλου, με δυνατότητα μάλιστα να καλυφθούν και άλλες βαριές βιομηχανίες.
Συγκεκριμένα οι ανάγκες σε ηλεκτρική ισχύ των βιομηχανικών μονάδων της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ φτάνουν τα 300MW, ενώ η υπόλοιπη παραγωγή δύναται να απορροφηθεί από άλλους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας, όπως όμιλοι παραγωγής τσιμέντου κλπ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει σε εξέλιξη ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση νέου έλαστρου που θα αυξήσει τη δυναμικότητα παραγωγής, διπλασιάζοντας σε πρώτη φάση τη δυναμικότητα της θερμής έλασης και την παραγωγή κατά 20%. Το νέο έλαστρο βάσει προγραμματισμού αναμένεται να είναι λειτουργικό την άνοιξη του 2020, δίνει τη δυνατότητα με μικρές επιπλέον επενδύσεις και ανάλογα με τις συνθήκες ζήτησης της αγοράς, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να διπλασιάσει την παραγωγική της δυναμικότητα.
Η αίτηση για την εξασφάλιση άδειας παραγωγής ηλεκτρισμού με μεγάλη μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, εν δυνάμει, θα μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια που θα προκύψουν από τις παραγωγικές επενδύσεις στο core business του ομίλου δηλαδή στην παραγωγή αλουμινίου, που θα βαίνει αυξανόμενη τα επόμενα χρόνια.
Άλλωστε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ όπως και άλλοι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, προβάλουν ως νούμερο ένα πρόβλημα το ζήτημα του κόστους ρεύματος και αναζητούν μεσομακροπρόθεσμες λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συμμετείχε ακόμη και στο διαγωνισμό για τη λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ, όπου όμως διαπίστωσε ότι “τα νούμερα δε βγαίνουν”.
Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση της λιγνιτικής αποεπένδυσης, κυκλοφόρησαν σενάρια συνεργασίας με άλλους βιομηχανικούς ομίλους, προκειμένου να δημιουργηθεί η “μονάδα της βαριάς βιομηχανίας”. Οι όποιες ανεπίσημες βολιδοσκοπήσεις και συζητήσεις ωστόσο δεν τελεσφόρησαν καθώς είναι σαφές ότι ο λιγνίτης που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν η πιο σταθερή και φθηνή πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ιδιαίτερα για μεγάλους ενεργοβόρους καταναλωτές, πλέον με τις νέες συνθήκες της αγοράς καθίσταται αντιοικονομικός. Αυτό ισχύει ακόμη και για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι εξασφαλίζουν αντιστάθμιση (αποζημίωση) για την αύξηση που προκαλεί στο κόστος ενέργειας το χρηματιστήριο ρύπων. Βεβαίως η αντιστάθμιση δίνεται ανεξάρτητα από την μέθοδο ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα δικαιούται αποζημίωση που θα μειώνει το κόστος και στη νέα μονάδα φυσικού αερίου, η οποία βεβαίως εκπέμπει σημαντικά λιγότερους ρύπους από τους λιγνίτες λόγω υψηλής απόδοσης αλλά και καυσίμου.