Ερντογάν: “Ο Τσίπρας ας λέει ό,τι θέλει – Οι γεωτρήσεις θα γίνουν”

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του και μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στην Αθήνα οι ενέργειες των τουρκικών γεωτρυπάνων Φατίχ και Γιαβούζ, δήλωσε: «Ας λέει ότι θέλει, εμείς θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις». 

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στις προγραμματισμένες για ένα 3μηνο δραστηριότητες των δύο γεωτρυπάνων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Φατίχ (Πορθητής) είναι εγκατεστημένο δυτικά της Πάφου στα διεθνή ύδατα αλλά εντός της κυπριακής ΑΟΖ και σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες το τρυπάνι του έχει ήδη σκάψει τον βυθό και αναμένεται να φθάσει σε βάθος 5,5 χιλιάδων μέτρων εντός τριμήνου. 

Το Γιαβούζ βρίσκεται ήδη στην Αττάλεια της Τουρκίας και κατευθύνεται στην Καρπασία της Κύπρου όπου πρόκειται να εγκατασταθεί σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ βόρειας Κύπρου και νότιων ακτών της Τουρκίας όπου αναμένεται να τρυπήσει σε βάθος 3.300 μέτρων με ορίζοντα ολοκλήρωσης των δραστηριοτήτων του μετά από 3 μήνες. Όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων και από τις συντεταγμένες των δύο αυτών σκαφών δεν πρόκειται η Τουρκία να προχωρήσει σε κάποια εξορυκτική δραστηριότητα στο Αιγαίο και πλησίον ή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επίσης, ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Mέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’».

»Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος, εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί και στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων μας, θα συνεχίσουν τις έρευνες και γεωτρήσεις τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα»…

Ανυποχώρητος και για τους S-400

Επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας διέψευσε ακόμη και τους πιο αισιόδοξους ή καχύποπτους συνεργάτες του, οι οποίοι προέβλεπαν «κωλοτούμπα» της τελευταίας στιγμής όσον αφορά την εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία. 

Μιλώντας στους βουλευτές του ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως είναι κυρίαρχο δικαίωμα της η αγορά και η εγκατάσταση των ρωσικών S-400 στο έδαφος της. «Τους αγοράσαμε, τους εγκαθιστούμε, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», ήταν τα λόγια του Τούρκου προέδρου. 

Ορισμένοι παράγοντες στην Άγκυρα και στο εξωτερικό εξακολουθούν να τρέφουν την ελπίδα πως την τελευταία στιγμή και την ώρα της συνάντησης στην Οσάκα της Ιαπωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν θα κάνει πίσω και με έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής, θα αναβάλλει ή θα ακυρώσει την εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία.

Όλα αυτά τα σενάρια αποτελούν πλέον παρελθόν. Αν και οι ΗΠΑ με τη σειρά τους διατηρήσουν τις θέσεις τους και υλοποιήσουν τις απειλές τους, τότε μαθηματικά οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βαίνουν σε ταχεία επιδείνωση. Οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα θα είναι πολύ σοβαρές για την Τουρκία, στο δε ΝΑΤΟ θα είναι καταλυτικές. Οι συναντήσεις Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν στην Οσάκα καθώς και του Τραμπ με τον Πούτιν, αλλά και του Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας θα πραγματοποιηθούν το διήμερα 29-30 Ιουνίου.

Σχετικά