Πράσινοι: Όχι ανεμογεννήτριες στην Οίτη

Ολιστική προσέγγιση για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική κρίση
 Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει έναν επείγοντα χαρακτήρα, όμως αυτή δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της βιοποικιλότητας, των προστατευόμενων περιοχών και της βιωσιμότητας. Γι’ αυτό και η χωροθέτηση αιολικών σταθμών σε περιοχές όπως στη μυθική Οίτη, με την πλούσια και άγρια φυσική ομορφιά, με τα φαράγγια και τις πηγές της, δεν βρίσκει σύμφωνους τους Πράσινους.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης, με τη διάνοιξη μεγάλων δρόμων πρόσβασης και πλατειών, την αποψίλωση δάσους, τις βάσεις από σκυρόδεμα, τις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, τα δίκτυα μεταφοράς και τις άλλες υποδομές, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura και στον γειτονικό Εθνικό Δρυμό. Θα κατακερματίσει τα οικοσυστήματα, θα προκαλέσει διάβρωση των εδαφών λόγω των μεγάλων κλίσεων, θα αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Επιπλέον, η κακοποίηση του τοπίου θα ματαιώσει την προοπτική ανάπτυξης του οικοτουρισμού στην περιοχή.

«Υποστηρίζουμε τη δίκαιη μετάβαση σε οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα ως τα μέσα του αιώνα. Ωστόσο αυτός ο στόχος από μόνος του δεν είναι αρκετός για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ούτε μπορεί να επιτευχθεί θυσιάζοντας τη φύση και την κοινωνική συνοχή», δηλώνει ο συν-εκπρόσωπος των Πράσινων Ευάγγελος Αστυρακάκης – Ασλάνης. «Υποστηρίζουμε γενναίες αλλαγές του σημερινού οικονομικού συστήματος, που καταναλώνει όλο και ταχύτερα τους φυσικούς πόρους και τα ενεργειακά αποθέματα για να μεγεθύνεται και να αναπαράγεται. Η πιο καθαρή πηγή ενέργειας, βεβαίως, παραμένει αυτή που δεν έχουμε καταναλώσει».

«Οι Πράσινοι είναι υπέρμαχοι της ανάπτυξης της πράσινης τεχνολογίας. Χρειάζεται όμως ταυτόχρονα να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητα και τους φυσικούς πόρους, χωρίς δαιμονοποιήσεις των ΑΠΕ και ανοχή στα ορυκτά καύσιμα», δηλώνει η συν-εκπρόσωπος των Πράσινων Αλία Παπαγεωργίου. «Ναι στις ΑΠΕ, λοιπόν, με χαρακτήρα επείγοντος μάλιστα, αλλά με προϋποθέσεις που δεν μας οδηγούν στο να κερδίσουμε στο ανθρακικό μας αποτύπωμα σε βάρος της βιοποικιλότητας σε σοβαρό βαθμό. Τα χρειαζόμαστε και τα δύο εξίσου, όπως και γενναία μέτρα περιορισμού της ενεργειακής σπατάλης αλλά και της βιομηχανικής κτηνοτροφίας».

Ειδικότερα στη χώρα μας θα έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει άμεσα βήματα, όπως η αναθεώρηση του χωροταξικού για τις ΑΠΕ, το οποίο έχει αποτύχει να προστατέψει το περιβάλλον. Να αναθεωρήσουμε τους ενεργειακούς στόχους μας, λαμβάνοντας υπόψη την εξοικονόμηση και την ανάπτυξη των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Να ολοκληρώσουμε τις μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές που εκκρεμούν από το 2006. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση έσπευσε να ψηφίσει έναν περιβαλλοντικό νόμο, που επιτρέπει -μεταξύ άλλων- ακόμα και εξορύξεις πετρελαίου μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

Οι Πράσινοι υποστηρίζουν μια ολιστική προσέγγιση, με μέτρο και στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην απανθρακοποίηση. Αυτή περιλαμβάνει και το πάγωμα της εγκατάστασης ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας στις περιοχές Natura και νέα χωροθέτησή τους στις περιοχές με ήδη εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση, ώστε να περιοριστούν οι απειλές στα προτατευτέα είδη και στις προστατευόμενες περιοχές. Άλλωστε η προστασία της βιοποικιλότητας, η διατήρηση των φυσικών περιοχών της χώρας μας και η βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου είναι απαραίτητες συνθήκες και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Επικοινωνία με τους συνεκπροσώπους των Πράσινων:
Ευάγγελος Αστυρακάκης-Ασλάνης +306984475109
Αγλαΐα (Αλία) Παπαγεωργίου +32487680045

Σχετικά