Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο

Οι φλόγες απειλούν το χωριό Κατσαρώνι Καρύστου  – Επί τόπου ειδικό κλιμάκιο θα ερευνήσει για πιθανό εμπρησμό

Μάχη σε δύο πύρινα μέτωπα, στην Κνωσό στο Ηράκλειο και στην Κάρυστο, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην Κνωσσό, μάλιστα, οι φλόγες απείλησαν σπίτια πριν τεθεί υπό έλεγχο. 

Φωτιά ξέσπασε, νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης κοντά στο Κατσαρώνι Καρύστου.  Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανου Κολοκούρη αναχωρεί για την Κάρυστο Ευβοίας κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς. 

Οπως είπε  ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, η φωτιά μαίνεται πλέον σε δύο μέτωπα, σε δασική έκταση, και έχει ζητηθεί η ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και οι φλόγες, αν και δεν απειλούν αυτή την ώρα τον οικισμό του Κατσαρωνίου, εντούτοις δεν είναι σε μεγάλη απόσταση.

«Έχουμε τρία καναντέρ κι ένα ελικόπτερο τα οποία επιχειρούν αυτή τη στιγμή γαι την κατάσβεση της φωτιάς μαζί με τις επίγειες δυνάμεις και πνέουν άνεμοι γύρω στα 6 με 7 μποφόρ. Η φωτιά είναι πολύ κοντά στο χωριό Κατσαρώνι δεν έχουμε εκκενώσει το χωριό αλλά έχουμε ενημερώσει τους κατοίκους ότι αν χρειαστεί μπορεί και να γίνει εκκένωση» είπε ο δήμαρχος Καρύστου.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, Αποστόλου Σίμος μίλησε στο protothema.gr: «Υπάρχουν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή ακόμα, η φωτιά είναι κοντά στα σπίτια αλλά οι άντρες της πυροσβεστικής την κρατούν πριν τα σπίτια. Πραγματικά κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σβήσουμε τη φωτιά, όλα θα πάνε καλά»  είπε.

«Η φωτιά είναι 500 μέτρα μακριά από το χωριό, είναι πολλές οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και δεν υπάρχει φόβος. Στην αρχή φοβηθήκαμε λίγο γιατί έχει δυνατό άνεμο από το πρωί στην περιοχή και όταν βλέπεις τη φωτιά να πλησιάζει, τρομάζεις λίγο. Ευτυχώς, οι άντρες της πυροσβεστικής κάνουν πολύ καλή δουλειά και πιστεύω ότι δεν θα φτάσει η φωτιά στα σπίτια μας. Είμαστε σε καλό δρόμο» είπε ο κ. Ιωάννης ο οποίος έχει ταβέρνα στο χωριό.

Οι δυνάμεις της Πυροσβστικής έχουν ενισχυθεί στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 57 πυροσβέστες με 20 οχήματα. Από άερος επιχειρεί ένα ελικόπτερο  και τρία αεροσκάφη.

Οι ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι είναι αυτοί που προβληματίζουν τους πυροσβέστες, που επιχειρούν στη Κάρυστο, την ώρα που οι φλόγες κινούνται με μεγάλες ταχύτητες σε χαμηλή βλάστηση.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα κ. Θανάση Καρακάντζα που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ «είναι μια δύσκολη στιγμή, καθώς η χαμηλή βλάστηση φτάνει ακόμη και μέσα στις αυλές των χωριών. Ήδη στην περιοχή μεταφέρονται και άλλες δυνάμεις από τους δήμους και την περιφέρεια για να μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση. Μέχρι αυτή την ώρα η φωτιά όχι μόνο είναι ανεξέλεγκτη, αλλά και επικίνδυνη για την πορεία που θα πάρει. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες», τόνισε ο κ. Καρακάντζας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «προληπτικά να υπάρξει και εκκένωση κάποιων οικισμών αν δεν ανακοπεί η πορεία της φωτιάς».

Σχετικά