Ποιότης Α!Α!Α! του εκπαιδευτικού Λάζαρου Κόλλια

Η λέξη ποιότητα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πτυχών της καθημερινότητάς  μας. 

Ποιότητα σημαίνει διαχρονικότητα. Σημαίνει  αντοχή. 

Σημαίνει αυθεντικότητα. Σημαίνει κόστος χρόνου και χρήματος. Σημαίνει πνευματικό υπόβαθρο. Σημαίνει αισθητική. 

Σημαίνει εργατικότητα. Σημαίνει μεράκι. 

Σημαίνει αυστηρή επιλογή.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συχνά ακούμε φράσεις του τύπου: «δεν υπάρχει πλέον ποιότητα στα ρούχα», «σπάνια συναντάς ανθρώπους με ποιότητα», «τα παλιά αυτοκίνητα είχαν ποιότητα κατασκευής», «η ποιότητα του φαγητού έχει εκφυλιστεί», «απουσιάζει η ποιότητα στις τηλεοπτικές εκπομπές».

 Η ετυμολογία της λέξης αφορά το αρχαίο ρήμα «ποιώ», πράττω, δημιουργώ. Με την πάροδο των χρόνων η παράγωγη λέξη «ποιότητα» απέκτησε πολλούς ορισμούς με διαφορετικό περιεχόμενο, τουλάχιστον όσον αφορά την αγορά εργασίας.

 Η ποιότητα ενός προϊόντος ερμηνευόταν κατά την κρίση του εμπόρου ή του πελάτη.

 Μάλιστα η οπτική των κατασκευαστών και κατά επέκταση των εμπόρων εστιάζεται στην άποψη: «ποιος κοιτάει την ποιότητα»; ή «στόχος μας είναι η κατανάλωση και όχι η ποιότητα του προϊόντος.

Χαμηλό δείκτη ποιότητας, όμως, παρατηρούμε και στις ανθρώπινες σχέσεις. 

\Φιλίες που ξεφτίζουν, αγάπες με ημερομηνία λήξης, ανθρώπινη επικοινωνία από νάιλον. Τυποποιημένες συμπεριφορές, προσποιητή ευγένεια, κερδοσκοπική προσφορά, πισώπλατα μαχαιρώματα, αθέτηση λόγων και έργων. Απουσιάζουν η «ντομπροσύνη» και η τιμή στοιχεία που πλέκουν τον ιστό της ποιότητας.

Ανάλογες καταστάσεις βιώνουμε  στην εκπαίδευση και στην πολιτική . Ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας της παιδείας, αναχαιτίζει την ποιότητα και προάγει την ποσότητα. Εκπαιδευτικοί, μαθητές κυνηγούν αδιάκοπα όγκο γνώσεων παραμερίζοντας ασυνείδητα δραστηριότητες που είναι εξίσου χρήσιμες για τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους. Πολιτικοί δίχως έρμα, πολιτική κενού περιχομένου…

Αναπολούμε πλέον παλιές στιγμές για να αναζητήσουμε ίχνη ποιότητας. Τον παλιό δάσκαλο, τον σοβαρό πολιτικό, το παραδοσιακό φαγητό με τα αγνά υλικά του, τη μοδίστρα που έραβε ρούχα αντοχής. 

Γλυκιά ανάμνηση στις εμποροπανηγύρεις το ταμπελάκι στο οποίο διάβαζες: «Kάλτσες…Ποιότης Α!A!A!» 

                                                                        Λάζαρος  Ι. Κόλλιας

                                                                            Εκπαιδευτικός

Σχετικά