Οι δυνατότητες αντιμετώπισης της πανδημίας στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς

Ανάρτηση του γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς Κωνσταντίνου Πλιακοστάμου

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ.

Το σενάριο να μην μπορούμε να διακομίσουμε από το νοσοκομείο Λιβαδειάς στην Αθήνα περιστατικά που νοσούν από τον ιό είναι όλο και πιο κοντά και τότε θα πρέπει ίσως να καλύψουμε από μόνοι τη συγκεκριμένη ανάγκη.

Κάθε φορά που επικοινωνούμε για τη μεταφορά ασθενών σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο οι αρνήσεις με το αιτιολογικό της πληρότητας των κλινών είναι όλο και πιο συχνές.

Σε λίγο θα μεταφέρονται μόνο οι διασωληνωμένοι κι αυτοί όχι απαραίτητα στην Αθήνα αλλά όπου και αν βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ. Υπάρχουν οι 4 αναπνευστήρες των χειρουργικών αιθουσών που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και οι καινούργιοι που έχουν έρθει στο νοσοκομείο και προορίζονταν για τη μονάδα αυξημένης φροντίδας ΜΑΦ. Δεν υπάρχουν εντατικολόγοι ούτε εξειδικευμένο προσωπικό, μόνο η διάθεση προσφοράς και προσαρμογής στις καινούριες έκτακτες συνθήκες.

Το ίδιο συμβαίνει παντού και σε χώρες που χτυπήθηκαν από το πρώτο κύμα όπως Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία βρέθηκαν πολύ γρήγορα σε κατάσταση συμφόρησης και αμείλικτης πίεσης του συστήματος υγείας.

Όλοι περίμεναν το δεύτερο κύμα κανένα όμως επιδημιολογικό μοντέλο δεν μπόρεσε να το εκτιμήσει ως προς τη βαρύτητά του.

Όλες σχεδόν οι χώρες που είχαν χτυπηθεί πριν αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα σήμερα, όλες είχαν χρόνο να προετοιμαστούν αλλά τίποτε δεν φαίνεται να ήταν αρκετό.

Η επιδημιολογική συμπεριφορά ενός ιού δεν είναι Μετεωρολογία που υπαρχουν μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης γιατί ακριβώς εξαρτάται από πολύ περισσότερες παραμέτρους που ακόμη και τώρα παραμένουν άγνωστες.

Ως επιχειρησιακό σχέδιο δεν είναι καθόλου ευφάνταστο ούτε τολμηρό η ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο Λιβαδειάς όταν πάψουν να δέχονται περιστατικά που νοσηλεύονται εδώ.

Είναι σχέδιο απολύτως έκτακτης ανάγκης που θα πρέπει να στηριχθεί από το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου Λιβαδειάς και των κέντρων Υγείας Αλιάρτου και Διστόμου.

Κανείς δεν περισσεύει, ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν σχετικές ειδικότητες μπορούν να καλύψουν την άλλη τρέχουσα παθολογία που φυσικά δεν θα περιμένει.

Μέσα στην καταιγίδα που έχει χτυπήσει την Ελλάδα οι παραφωνίες κάποιων για πορείες και στήριξη της οικονομίας είναι απλά γραφικές, δεν έχουν καμία αίσθηση της πραγματικότητας που θα εξελιχθεί.

Μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να γίνει αντιληπτή η ένταση του επιδημικού κύματος προέχει η συζήτηση και μόνο της επαρκούς αντιμετώπισής του. Οτιδήποτε διαφορετικό γίνεται με πονηρό σκοπό μισαλλοδοξίας και μικροπολιτικής.

Δεν περισσεύει κανείς από τους πολύ ή λιγότερο σχετικούς με την υγεία, οι υπόλοιποι οφείλουν να πειθαρχήσουν ακόμη κι από μόνοι τους σε μέτρα που δεν έχουν παρθεί ακόμη αλλά υπαγορεύονται από τη λογική της αποστασιοποίησης.

Το να βρίσκουν παράθυρα επίδειξης φτηνής ευφυΐας για να παραβιάζουν τα υπάρχοντα μέτρα συνιστά προσβολή αυτών που εκτίθενται αντιμετωπίζοντας τον ιό. Οι αριθμοί είναι ασυγκράτητοι, βαίνουν συνεχώς αυξανόμενοι κι αφορούν ανθρώπινες ζωές.

Θα κληθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα από μόνοι μας και κυρίως με αυτά που έχουμε ήδη ως περιφερειακό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο. Οι ανεπάρκειες χρόνων πάντα είναι εδώ και θα υπάρχουν όποιος κι αν κυβερνά, η στήριξη των ανθρώπων όμως θα γίνει με κάθε τρόπο και θα καταφέρει τα περισσότερα.

Δείξτε αυτοσυγκράτηση, απομονώστε αυτούς που κατηγορούν εύκολα για τους δικούς τους λόγους όπως και τους άλλους που αρνούνται τη σοβαρή κατάσταση. Πρέπει να υπάρξει επόμενη μέρα για όσο δυνατόν περισσότερους.

Σχετικά