Να σταματήσει η άναρχη εγκατάσταση στο Δήμο Θηβαίων

 Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις δίκαιες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων του Δήμου μας ενάντια στην άναρχη εγκατάσταση Ανεμογεννητριών, η οποία δεν έχει σταματημό.

            Τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων να μπουν αιολικά στην ελατοσκεπή κορυφή του Ζαγαρά, πάνω ακριβώς από το Σαράντη, πάνω ακριβώς και γύρω από τον Άγιο Βασίλη δείχνουν ποια είναι η ουσία του απαράδεκτου «χωροταξικού πλαισίου» που ισχύει από το 2008: «Βάλτε όπου να’ ναι, μόνο το επιχειρηματικό κέρδος μετράει».

            Μέρα με τη μέρα αποδεικνύονται πόσο κάλπικα είναι τα επιχειρήματα της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης», που υπηρέτησαν με τόση θέρμη οι κυβερνήσεις όλων των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ), τα οποία πλέον ανταγωνίζονται για το ποιος είναι πιο «πράσινος». Ποιος θα ταΐσει δηλαδή καλύτερα τους ομίλους που θησαυρίζουν σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού.

·         Πόσο «πράσινο» και «φιλοπεριβαλλοντικό» είναι μη μείνει ούτε μία εξοχή εδάφους χωρίς φτερωτές στη Βοιωτία; Ή το φαινόμενο, εκεί που κάηκε δάσος αντί να γίνεται αναδάσωση να φυτρώνουν αιολικά;

·         Πόσο «αναπτυξιακό» είναι να αλλοιωθεί πλήρως το τοπίο   παραθεριστικών οικισμών, όπου όποιος κολυμπάει θα τρώει κυριολεκτικά στα μούτρα δεκάδες αιολικά;

·         Τι είδους ανάπτυξη είναι οι μεν επιχειρηματικοί όμιλοι να πουλάνε προνομιακά ρεύμα σε εγγυημένες υψηλές τιμές και η πλειοψηφία των εργαζομένων και κατοίκων να βλέπει τα τιμολόγια του ρεύματος να αυξάνονται διαρκώς (πάνω από 100% την τελευταία δεκαετία);

Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι η «πράσινη ανάπτυξη» ούτε φιλοπεριβαλλοντική είναι, ούτε αφορά τους εργαζόμενους και το λαό. Αντίθετα, αφορά αποκλειστικά μερικούς ομίλους και εξελίσσεται σε βάρος τόσο του περιβάλλοντος όσο και των λαϊκών αναγκών.

Αυτή την αλήθεια αναδείξαμε για άλλη μία φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Ιουλίου, όπου συζητήθηκαν, μετά από κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων τρία σημαντικά θέματα:

1.         Συζητήθηκε το αίτημα της Επιτροπής Αγίου Βασιλείου – Καπαρελλίου – Λεύκτρων να στηρίξει ο Δήμος τον αγώνα τους ενάντια στην εγκατάσταση δύο αιολικών πάνω από τον Άγιο Βασίλη.

            Με το Δήμαρχο να δηλώνει άγνοια για το εάν τα δύο αιολικά «πάρκα» έχουν αδειοδοτηθεί, μετά από παρέμβασή μας αποφασίστηκε να διευκρινισθεί άμεσα το θέμα από τις Υπηρεσίες του Δήμου και να επανέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο σε αμέσως επόμενη συνεδρίαση.

2.         Συζητήθηκε το αίτημα της Επιτροπής Χωστίων – Σαράντη να ανακληθεί η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λήφθηκε το 2019 για αύξηση του ορίου εδαφοκάλυψης στη Δημοτική Ενότητα Θίσβης κατά 35%.

            Στη συζήτηση θέσαμε συγκεκριμένα επιχειρήματα που επιβάλλουν να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Πέρα από τη βασική μας θέση, επισημάναμε τα εξής: α) ότι η έγκαιρη ανάκληση της απόφασης επέκτασης θα βάλει φρένο σε όσα σχέδια δεν έχουν ακόμη υποβληθεί προς αδειοδότηση, β) ότι η περιοχή μετατρέπεται σε ενεργειακή «μονοκαλλιέργεια» (αφού υπάρχουν ήδη αιτήσεις για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά σε χιλιάδες στρέμματα και σχέδιο για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στη ΒΙΠΕ) και γ) ότι η εγκατάσταση ΑΠΕ στη μεγαλύτερη έκταση της Δημοτικής Ενότητας αντίκειται στο χωροταξικό σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) της Θίσβης.

            Η δημοτική αρχή, αντί να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να δρομολογήσει την προβλεπόμενη διαδικασία πρώτα να πάρουν Απόφαση τα Συμβούλια των Κοινοτήτων και μετά το Δημοτικό Συμβούλιο, κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό της. Συγκεκριμένα, έθεσε σε ψηφοφορία το εάν «υπάρχει λόγος να τεθεί προς συζήτηση το θέμα με τον προβλεπόμενο τρόπο», οπότε με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου πέρασε η πρόταση της ότι «δεν υπάρχει λόγος».

            Όσο και να κρύβεται όμως, το θέμα δε μπορεί να αγνοείται. Το επόμενο διάστημα θα καλέσουμε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να ζητήσουν επίσημα τη συζήτηση του θέματος σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

3.         Μετά και τις πιέσεις των κατοίκων και φορέων, απορρίφθηκε ομόφωνα η επέκταση του ορίου εδαφοκάλυψης στη Δημοτική Ενότητα Πλαταιών.

            Πεποίθησή μας είναι ότι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην ενημέρωση όλου του πληθυσμού της περιοχής ώστε να βγει το θέμα έξω από τις αίθουσες των Συμβουλίων και να ασκήσει αποτελεσματική πίεση τόσο στις τοπικές αρχές όσο και στις κυβερνήσεις είναι η ίδια η οργάνωση και συμμετοχή των εργαζομένων και κατοίκων.

Είμαστε αντίθετοι με όσους λένε ότι ο αγώνας δε μπορεί να έχει αποτελέσματα, στη λογική «ότι και να κάνουμε, τα σχέδια θα προχωρήσουν». Δεν είναι έτσι. Ήδη, φαίνεται ότι μεγάλο μέρος δημοτικών αρχών και της περιφέρειας, αναγκάζεται να κάνει ελιγμό κάτω από τις πιέσεις, να πάψει να στηρίζει ανοιχτά τα επιχειρηματικά σχέδια.

Ακόμη, η έκφραση της αντίθεσης των φορέων και κατοίκων θα αφαιρέσει το κάλπικο επιχείρημα, ότι «οι τοπικές κοινωνίες συμφωνούν».

Για το λόγο αυτό, το επόμενο διάστημα θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο να απλώσει η συζήτηση για την «πράσινη ανάπτυξη», για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος από αυτήν, για την ανάγκη η ενέργεια να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι πανάκριβο εμπόρευμα.

Σχετικά