«Ποια κατεύθυνση να επιλέξω»;

Ως γονιός υποψήφιου φοιτητή αλλά και ως εκπαιδευτικός, 33 χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα ήθελα να απαντήσω ή τουλάχιστον να μοιραστώ την σκέψη μου και την εμπειρία μου πάνω στο θεμελιώδες ερώτημα που απασχολεί τους μαθητές, κυρίως, της Α’ Λυκείου: «Ποια κατεύθυνση να επιλέξω»; ή «Ποια ομάδα προσανατολισμού να ακολουθήσω»

 θα ήθελα, λόγω ειδικότητας,  να επικεντρωθώ στον τομέα    Οικονομίας και Πληροφορικής. Τα παλαιότερα έτη η 4η Δέσμη αποτελούσε πόλο έλξης πολλών μαθητών.  Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο.  Είναι προφανές ότι ο κλάδος των οικονομικών υπηρεσιών, όπως και αυτός της λογιστικής, αποτελούν  σημείο αναφοράς υποψηφίων που αναζητούν μια καλή ευκαιρία σταδιοδρομίας. 

 Σύμφωνα με έρευνες,  απόφοιτοι των οικονομικών σχολών έχουν «καλύτερες και μεγαλύτερες αποδοχές» σε σύγκριση με  πτυχιούχους άλλων πανεπιστημίων.  Ο τομέας της οικονομίας παρέχει στους απόφοιτους προτερήματα που καλύπτουν πολυάριθμους τομείς.  Μπορούμε ενδεικτικά να αναφερθούμε στα εξής:

1.  Εργασιακή σταθερότητα και εργασιακή ασφάλεια που, λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, αποτελεί βασικό μέλημα πολλών εργαζομένων.  Από την πλευρά τους οι εργοδότες αναγνωρίζουν πλέον πόσο σημαντική είναι η εργασία εκείνων που διαχειρίζονται υπεύθυνα τα περιουσιακά  και τα οικονομικά της επιχείρησής τους. Η πολύτιμη συμβολή τους, διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της επιχείρησης.  

2.  Η εργασία στον οικονομικό κλάδο παρέχει κίνητρα στους εργαζόμενους για μια περαιτέρω εκπαίδευση, συμμετέχοντας σε σεμινάρια ή μεταπτυχιακά προγράμματα, ώστε να προωθήσουν την καριέρα τους και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης. 

3. Παρέχεται η δυνατότητα διαφόρων επιλογών καριέρας.  Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα Χρηματοοικονομικά που με την συχνή αναζήτηση ικανών στελεχών προσφέρουν ελκυστικές επιλογές σταδιοδρομίας.  Επίσης, ένας Οικονομολόγος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλές και ποικίλες θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένους τομείς. Είτε κάποιος θέλει να γίνει τραπεζικός υπάλληλος, οικονομικός αναλυτής, λογιστής/ ορκωτός ελεγκτής, χρηματιστηριακός σύμβουλος, είτε θέλει να ακολουθήσει οποιοδήποτε άλλη κατεύθυνση από αυτές που διατίθεται στον οικονομικό κλάδο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η σταδιοδρομία του αυτή μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετική επιλογή καριέρας.   Τα παραπάνω του παρέχουν τη δυνατότητα να εργαστεί σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών, όπως σε χρηματιστηριακές εταιρείες, ασφαλιστικές, ιδιωτικές τράπεζες ακόμα και σε δημόσιες υπηρεσίες. Η ευελιξία του τομέα συνεπάγεται  το ότι ένας υποψήφιος του συγκεκριμένου κλάδου δύσκολα μπορεί να μείνει χωρίς εργασία.

4.  Επίσης, υπάρχουν και εναλλακτικές προοπτικές ενασχόλησης γεγονός που οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας.  Αυτό σε συνδυασμό με την τεχνολογία που καθιστά την επικοινωνία με το εξωτερικό ευκολότερη, παρέχονται ευκαιρίες μετανάστευσης στο εξωτερικό για εργασία.  Επιπλέον, με την κατοχή ενός πτυχίου οικονομικών, υπάρχει η δυνατότητα για έναν υποψήφιο να ακολουθήσει διαφορετικές οδούς και όχι τις πλέον συνηθισμένες για τις οποίες έγινε λόγος παραπάνω. Συγκεκριμένα, εκτός από τους ρόλους του ελεγκτή, χρηματιστή, ασφαλιστή, διευθυντή επιχειρήσεων ή οικονομικού αναλυτή, ένας υποψήφιος οικονομικού τμήματος μπορεί να στοχεύσει και σε επαγγέλματα άλλων κλάδων, όπως των πωλήσεων και της πληροφορικής. 

5.  Στον τομέα της λογιστικής, παρέχεται η δυνατότητα εργασίας σε πολλούς κλάδους.  Οι λογιστές συνήθως επικεντρώνονται στην καταγραφή, την ταξινόμηση, την ερμηνεία και την αντιστοιχία οικονομικών δεδομένων. Για την τέλεση των προαναφερθέντων απαιτούνται ισχυρές αναλυτικές ικανότητες και κυρίως κατανόηση όλων των στοιχείων των οικονομικών, καθώς και δυνατότητα πλαισίωσης των δεδομένων που συλλέγονται.

Υπάρχει, λοιπόν, η δυνατότητα του αναλυτή δεδομένων που μπορεί να αξιολογεί και να παρέχει συμβουλές σχετικά με τις επιπτώσεις των οικονομικών κινδύνων και της αβεβαιότητας. 

6. Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω και την προοπτική να ξεκινήσει ένας Οικονομολόγος τη δική του επιχείρηση. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι η κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής παρέχει στους υποψήφιους μαθητές ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών. Παράλληλα, ως εκπαιδευτικοί, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους μαθητές μας για τις επαγγελματικές εκφάνσεις όλων των κατευθύνσεων προκειμένου οι ίδιοι να επιλέξουν το επάγγελμα που τους αρμόζει και να ακολουθήσουν με πάθος το όνειρό τους…

                                                                        Επιμέλεια:  Βοργιανίτης  Χρήστος  

                                                                      Οικονομολόγος– Φροντιστήρια Ειρμός

Σχετικά