Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι υπόθεση όλων μας-Πρόγραμμα ψεκασμών για Βοιωτία, Στερεά

Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι υπόθεση όλων μας

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για ενδέκατη συνεχή χρονιά εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των πληθυσμών των κουνουπιών. Η καταπολέμηση των κουνουπιών σύμφωνα με την διεθνή πρακτική στηρίζεται πρωτίστως στην εφαρμογή μέτρων διαχείρισης του περιβάλλοντος για τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξής τους. Η συμβολή των Δήμων και των πολιτών στην εξάλειψη αυτών των εστιών  κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού των τοπικών κοινωνιών είναι αναπόσπαστο μέρος ενός προγράμματος αντιμετώπισης κουνουπιών, τόσο για την προστασία των ανθρώπων από την όχληση ή τις ασθένειες των οποίων τα κουνούπια είναι διαβιβαστές, όσο και για την κατάδειξη των τρόπων ή μεθόδων με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην αντιμετώπιση αυτών των εντόμων.

Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι βροχοπτώσεις δημιουργούν αστικές και ημιαστικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε κάθε σημείο με λιμνάζοντα ύδατα στις αυλές των σπιτιών (πιατάκια γλαστρών, δοχεία, βαρέλια, λεκάνες κλπ), φραγμένες υδρορροές πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων, θεμέλια νεοαναγειρόμενων οικοδομών, φρεάτια όμβριων υδάτων, κάθε σημεία όπου μπορούν να λιμνάσουν νερά. Είναι σημαντικό να φροντίζει ο κάθε πολίτης για την εξάλειψη των εστιών και τον έλεγχο των κουνουπιών στην αυλή ή στον κήπο του.

Η αύξηση της θερμοκρασίας έπειτα  έχει σαν συνέπεια την μαζική αναπαραγωγή των κουνουπιών.

Όλοι μας, Περιφέρεια Δήμοι, πολίτες  πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Περιφέρεια συνεχίζει με εντατικό ρυθμό την εφαρμογή του προγράμματος στις περιαστικές περιοχές και στους αστικούς δημόσιους χώρους (πχ φρεάτια όμβριων πόλεων), ενώ παράλληλα πραγματοποιεί συνεχείς παρεμβάσεις με επίγεια συνεργεία και drones στους ορυζώνες της Λαμίας και σε περιοχές  του Δέλτα Σπερχειού.

Περιμένουμε από τους πολίτες ανταποκρινόμενοι στην έκκλησή μας να ελαχιστοποιήσουν τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στις αυλές των σπιτιών τους προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην

καταπολέμησή τους.

Επισημαίνουμε την ανάγκη χρήσης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια δεδομένου ότι  αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η Ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός κ.α. πέρα από τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιούνται κατά περιοχή.

  • Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα και φαρδιά.
  • Χρήση εντομοαπωθητικών (αντικουνουπικά). Εφαρμόζονται στα ακάλυπτα μέρη του σώματος και στα ρούχα. Ο χρόνος δράσης τους είναι από 1 έως 4 με 5 ώρες ανάλογα με την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία. Κατά τη εφαρμογή τους θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης τους. Να μην απλώνονται σε ερεθισμένο ή με πληγές δέρμα. Αν υπάρξει ερεθισμός διακόπτεται η χρήση του. Στα παιδιά, η επάλειψη γίνεται από ενήλικα. Τα εντομοαπωθητικά απλώνονται μετά από το αντηλιακό.
  • Προσοχή από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, ώρες κατά τις οποίες τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν.
  • Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) στα ανοίγματα του σπιτιού ( παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού)
  • Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα: αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκι). Αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
  • Χρήση κουνουπιέρας κατά τον ύπνο, κυρίως των παιδιών, σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών
  • Χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων
  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Ο Αντιπεριφερειάρχης  Δημόσιας  Υγείας

Κωνσταντίνος Μπακομήτρος

Δείτε το πρόγραμμα εδώ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 25-29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ22

Σχετικά