Έξι προτάσεις από την Άγκυρα για επανέναρξη του διαλόγου

Την διπλωματία των σεισμών εκμεταλλεύεται η Τουρκία για να θέσει εκ νέου την ατζέντα της για το πώς θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα. Πατώντας σε όσα ειπώθηκαν στην τριμερή του Βερολίνου τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία, δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε αναφορά σε συνέχιση των συνομιλιών για στρατιωτικά ζητήματα, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και σε διαπραγματεύσεις σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Ωστόσο, ουδεμία κουβέντα δεν είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας για την Χάγη.

Τις διευκρινίσεις για το τι συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο και ποιες είναι οι προτάσεις της Άγκυρας έδωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι στην συνάντηση της Άννας-Μαρίας Μπούρα, της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ιμπραχίμ Καλίν, τον εκπρόσωπο και στενό συνεργάτη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έγινε παρουσία του Γενς Πλέτνερ, διπλωματικού συμβούλου του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, η τουρκική πλευρά έκανε έξι προτάσεις κάνοντας αναφορά σε τρεις εξ αυτών.

«Για παράδειγμα να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας, τις διερευνητικές συνομιλίες, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στον στρατό στο επίπεδο του ΝΑΤΟ και σε διμερές επίπεδο» είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας. «Κάναμε τις προτάσεις και περιμένουμε απάντηση από την ελληνική πλευρά» συμπλήρωσε.
«Υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να γίνει πρόοδος βήμα-βήμα. Πρέπει να υπάρχει θετική ατζέντα και αυτή ήταν μια από τις προτάσεις του Νίκου Δένδια όταν βρέθηκε στην Άγκυρα μετά τις εντάσεις που είχαμε στην ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούγλου και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα πρέπει να περιμένουν να υπάρξει άλλη καταστροφή για να δουλέψουν μαζί. 

«Στο παρελθόν στηρίζαμε ο ένας τον άλλο ως γείτονες. Ναι, είχαμε διαφωνίες και ορισμένες φορές και κλιμακώσεις. Όπως, όμως, συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια καθ’ οδόν προς το Χατάι θα πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε να προκύψει άλλη καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί. Όχι μόνο να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας αλλά και να επιλύσουμε ορισμένες διαφορές μας».  

Σχετικά