Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας(βίντεο,φωτο)

Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας είναι ένα έθιμο που φθάνει στις ημέρες μας περίπου από το 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών.

Οι Βλάχοι, (οι τσοπάνηδες) από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα.

 Ένα από τα γραφικότερα λαϊκά έθιμα της Βοιωτίας είναι ο Βλάχικος γάμος της Θήβας που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Το έθιμο αυτό, παραλλαγή ενός γάμου Βλάχων, φέρνει στο προσκήνιο και στο νου του θεατή ένα πλήθος από προβλήματα που ανάγονται στη σχέση του με τα πανάρχαια λατρευτικά έθιμα της Διονυσιακής θρησκείας, στην καταγωγή των «Βλάχων», στη μεταφορά του εθίμου από τις βουνοκορφές της Πίνδου στην πόλη του Κάδμου και πολλά άλλα.

Το χθεσινό θέαμα ήταν  έξοχο, η γαμήλια πομπή πολύχρωμη, η μουσική που  συνοδευόταν με  πίπιζες και νταούλια, εξαιρετικά ζωντανή.

Έγινε το «ξύρισμα» του «Γαμπρού» και ο φημισμένος σκωπτικός διάλογος των δύο «συμπέθερων», με τη βλάχικη προφορά για το… «ελάττωμα» της «Νύφης»(δείτε βίντεο)

 Γνωστοποιήθηκε το μεγάλο μυστικό της «Νύφης» και τελικά οι «συμπέθεροι» έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν για το γάμο. 

Ξεκίνησε το  γλέντι με τα νταούλια των Βλάχων να χτυπούν μέχρι αργά το βράδυ.

Οι Βλάχοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά με την ευχή: «και του χρόνου στο μέτρο!», που σημαίνει : του χρόνου όταν θα ανταμώσουμε όλοι πάλι τον ίδιο καιρό, να μετρηθούμε και να μην λείπει κανείς, να είμαστε όλοι υγιείς!

Ο Βλάχικος γάμος, αποτελεί μνημείο άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Mία γεύση από τα δρώμενα

Φωτογραφικό άλμπουμ εδώ https://www.facebook.com/media/set/?vanity=Permissosnews&set=a.601434295330796

Σχετικά