Τραχηλίτιδα: Τι είναι; Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο και πώς θεραπεύεται;

Καλό μήνα! Σήμερα θα πούμε λίγα λόγια για την τραχηλίτιδα.

ΤΡΑΧΗΛΙΤΙΔΑ:  Η τραχηλίτιδα, όπως το φανερώνει και η λέξη, είναι πάθηση του τραχήλου της μήτρας.

Εδώ είναι ακόμη πιο σπάνιο να δούμε συμπτώματα. Ο τράχηλος δεν είναι ορατό όργανο σε εμάς.

Είναι το τελευταίο κομμάτι της μήτρας, η «ουρά» της όπως λέμε και προβάλλει στο εσωτερικό του κόλπου. Κατά τη διάρκεια του παπ τεστ ή μίας κολποσκόπησης ο γιατρός ή η Μαία βλέπει τον τράχηλο. Μικρόβια που περνούν στον κόλπο, μπορεί να ανέβουν ψηλότερα και να πλήξουν τον τράχηλο, προκαλώντας τραχηλίτιδα.

Αν δεν τη διαγνώσουμε εγκαίρως, ο τράχηλος φλεγμαίνει, υφίσταται αλλαγές και παραμορφώσεις και μπορεί να εξελιχθεί αυτό άσχημα, προκαλώντας ακόμη και καρκινικές αλλοιώσεις. Άπαξ όμως και διαγνωστεί, κάνουμε τη θεραπεία που θα μας προτείνει ο γιατρός και το θέμα τελειώνει εκεί.

                                                                ΠΡΟΛΗΨΗ

Και στην τραχηλίτιδα ισχύουν λίγο πολύ όσα είπαμε και για την κολπίτιδα:

  • Δεν φοράμε στενά και νάιλον ρούχα και εσώρουχα, αφού είναι πολύ σημαντικό να αερίζεται καλά η περιοχή.
  • Αποφεύγουμε καθημερινά σερβιετάκια και ταμπόν.
  • Τηρούμε σχολαστική υγιεινή πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Επαφή με προφυλακτικό και  προσπάθεια να έχουμε μόνιμο σύντροφο και όχι περιστασιακούς εραστές που δεν ξέρουμε την κατάσταση της υγείας τους και τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.
  • Κολπικές πλύσεις με χαμομήλι και λίγη σόδα, μία φορά στις 15 ημέρες. Με αυτό τον τρόπο προφυλασσόμαστε από μικρόβια που προκαλούν κολπίτιδες και τραχηλίτιδες.
  • Μεγάλη προσοχή στη θάλασσα και την άμμο κατά τους θερινούς μήνες. Καθαρή δική μας πετσέτα και αλλαγή στο βρεγμένο μαγιό.

                                               ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται είτε με το παπ τεστ ή με καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος ή με μια κολποσκόπηση. Κάποιες φορές μπορεί να έχουμε συμπτώματα, όπως πολλά και δύσοσμα υγρά που βγαίνουν στο εσώρουχο, ή λίγο αίμα. Μπορεί να έχουμε πόνο χαμηλά στην κοιλιά, κάψιμο και φαγούρα στον κόλπο. Υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα όπως ήδη αναφέραμε, να μην έχουμε κανένα απολύτως σύμπτωμα.

                                                ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ανάλογη φυσικά με το μικρόβιο που προκάλεσε την τραχηλίτιδα. Και εδώ, όπως και στις κολπίτιδες μπορεί να πάρουμε θεραπεία με χάπια από το στόμα, αλλά και κολπικά υπόθετα ή κολπικές αλοιφές. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί θεραπεία και ο σύντροφός μας. Μετά τη λήξη της θεραπείας , η επαφή πρέπει να γίνεται με προφυλακτικό για τουλάχιστον 2 μήνες, ώστε να μη γίνει επιμόλυνση. Τρεις μήνες μετά κάνουμε ένα καινούργιο παπ τεστ ή μια νέα καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος για να δούμε αν έχουμε «καθαρίσει».

Ευχαριστώ, Αποστολοπούλου Άννα-Μαρίνα, Μαία ΚΥΑ

Σχετικά