Εκλογές 2023: Τι θα ισχύει για πρώτη φορά – Ώρα μηδέν για τις κάλπες

Όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και οι κάλπες θα ανοίξουν ξανά από τις 07:00 έως τις 19:00, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, εξηγώντας επίσης όλα όσα θα ισχύσουν πρώτη φορά στη φετινή διαδικασία.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ, ο κ. Σταυριανουδάκης εξήγησε αρχικά ότι αν και οι κάλπες αναμένονται να κλείσουν στις 19:00 για να βγουν και τα πρώτα exit polls των εκλογών, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να παρατείνει ανάλογα την ψηφοφορία, εφόσον υπάρχει πολλή κίνηση σε κάποιο εκλογικό τμήμα.

Για πρώτη φορά έχει προβλεφθεί και σχετική μέριμνα για να διευκολυνθούν οι πολίτες με κινητικά προβλήματα και να μπορέσουν να ψηφίσουν στις εκλογές, επισήμανε ο κ. Σταυριανουδάκης, εξηγώντας τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Ειδικότερα, στα σχολεία που οι κάλπες δεν θα βρίσκονται στο ισόγειο, θα υπάρχει ειδικός χώρος με προσωπικό του δήμου που θα υποδέχεται όσους ψηφοφόρους δεν μπορούν να ανέβουν σκάλες.

Οι ψηφοφόροι θα περιμένουν εκεί τον δικαστικό αντιπρόσωπο, ο οποίος θα κατεβαίνει για να ψηφίσει ο εκάστοτε πολίτης στο παραβάν και να πάρει τον φάκελο για να τον ρίξει στην κάλπη.

Όσον αφορά την ταυτοποίηση των πολιτών με τη χρήση της ψηφιακής ταυτότητας από το wallet του smartphone τους, ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια χρονική καθυστέρηση, καθώς αυτό γίνεται για πρώτη φορά.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε ότι χρειάζεται να έχει smartphone και ο δικαστικός αντιπρόσωπος και ο πολίτης που θα ψηφίσει για να γίνει το απαραίτητο σκανάρισμα στον κωδικό του για να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του.

«Φυσικά αυτό έχει μια χρονοκαθυστέρηση που αν πέσει στα χρονικά διαστήματα που υπάρχει μεγάλη κίνηση είναι στην κρίση του δικαστικού αν θα το μπορέσει με αυτό τον τρόπο ή θα ζητήσει κανονικά επίδειξη ταυτότητας, διπλώματος ή διαβατηρίου», εξήγησε ο κ. Σταυριανουδάκης στην ΕΡΤ.

Όσον αφορά τις ώρες αιχμής, παρόλο που στο παρελθόν ήταν γύρω στις 10:00-12:00 το πρωί, επειδή ο κόσμος συνδύαζε την ψήφο με την εκκλησία ή τον καφέ του, ο κ. Σταυριανουδάκης εξήγησε ότι η μεγαλύτερη προσέλευση αναμένεται γύρω στις 16:00-18:00 το απόγευμα.

Οι 10.000 πολίτες στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 110 και 116 ετών…

Όσο αφορά στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, ο κ. Σταυριανουδάκης, ανέφερε ότι ανάμεσά τους, υπάρχουν σήμερα περίπου 10.000 πολίτες στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 110 και 116, ενώ συνολικά οι αιωνόβιοι είναι οπωσδήποτε πολύ περισσότεροι από αυτούς, παρότι εδώ και περίπου 10 χρόνια εφαρμόζεται η διαδικασία του να κόβονται αυτόματα οι άνω των 116 ετών, καθώς παλιότερα, τόνισε, υπήρχαν εγγεγραμμένοι ηλικίας ακόμα και 140 ετών.

«Αφενός μεν δεν διαγράφονταν στο παρελθόν όσοι έχουν αποβιώσει σε νησιά ή σε μικρά χωριά ή δεν ήταν ανάγκη εμπράγματων δικαιωμάτων ώστε οι συγγενείς να το δηλώσουν, όπως επίσης και οι θάνατοι του εξωτερικού, γιατί είχαν πλέον κόψει δεσμούς με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αναφέρονται αρκετοί αιωνόβιοι» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών.

πηγή: newsit.gr

Σχετικά