Κορυφαίοι καθηγητές απ’ όλο τον κόσμο στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου

Συμμετέχουν σε Σεμινάρια στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κεντρο Δελφών παγκοσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Κορυφαίοι καθηγητές απ’ όλο τον κόσμο και σπουδαστές ενός εξαιρετικού διπλού σεμιναρίου που διεξαγεται στους Δελφούς, επισκέφτηκαν σήμερα το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου στο πλαισιο της εκπαιδευτικής τους διαδικασίας!        

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα μαθητείας διεθνούς ακτινοβολίας και κύρους και αποτελεί μεγάλη τιμή για το Μουσειο Θυμάτων Ναζισμού  και την ίδια την Μαρτυρική και Ιστορική κωμόπολη του Διστόμου να περιληφθει η τραγική της εμπειρία  της Σφαγής από τους Ναζί και ο αγώνας της για Διατήρηση της Μνήμης, Δικαιοσύνη και Αποζημίωση  σε αυτό, καθώς κεντρικη θεματολογια του είναι ο Πόλεμος, η Ειρήνη, η Μνήμη και η Μεταναστευση. Οι υψηλοί επισκέπτες ενημερώθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσειου επί 2ωρο.

      Το πρόγραμμα ειναι υπό την Εποπτεία του Καθηγητής του  Harvard Παναγιώτη Ροϊλού, Πρόεδρου του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών που έχει και την διοργανωση. 

Το πολυήμερο πρόγραμμα εχει επικεφαλής Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή που αποτελείται από τους: Καθηγητής Homi Bhabha, (Harvard), Καθηγητής Peter Frankopan (Oxford), Καθηγήτρια Michelle Lamont (Harvard), Καθηγητής Spiros Pollalis (Harvard), Καθηγητής Δημήτριος Γιατρομανωλάκης, (Johns Hopkins), Καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός (Harvard, Πρόεδρος της Επιτροπής).  

Θέμα σεμιναρίων 2023: DISPLACEMENT, MIGRATION, MEMORY

Σεμινάριο 1: Movement and morality: Ethical questions in contemporary forced migration (Κινητικότητα και ηθική: ηθικά ερωτήματα στη σύγχρονη αναγκαστική μετανάστευση)

Διδάσκων: Καθηγητής Matthew J. Gibney, Elizabeth Colson Professor of Politics and Forced Migration στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Επίσημος εταίρος του Linacre College της Οξφόρδης και πρώην διευθυντής του Κέντρου Προσφυγικών Μελετών στην Οξφόρδη (2017-2022)

Σεμινάριο 2: Imaging War, Imagining Peace. Migration, Memory, and Repair.. (Απεικονίζοντας τον πόλεμο, φανταζόμαστε την ειρήνη. Μετανάστευση, μνήμη και αποκατάσταση.)

Διδάσκοντες: Καθηγήτρια Marianne Hirsch, William Peterfield Trent Professor Emerita of Comparative Literature and Gender Studies at Columbia University, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, και Καθηγητής Leo Spitzer, K. T. Vernon Professor of History Emeritus and Research Professor, Dartmouth College.

Οι διδάσκοντες προσεγγίζουν το θέμα τους διεπιστημονικά, αντλώντας τόσο από τις ανθρωπιστικές όσο και από τις κοινωνικές επιστήμες, συμπληρώνονται, δε, από εξειδικευμένο ερευνητικό εργαστήριο (workshop) ή επιπλέον διαλέξεις επισκεπτών.

Η φοίτηση είναι δωρεάν, ενώ στους/στις συμμετέχοντες/-ουσες προσφέρεται δωρεάν σίτιση (πρωινό-γεύμα-δείπνο) και διαμονή, στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών με τη χορηγία της Περιφέρειας Στερεας Ελλάδας..

Σχετικά