Απουσία του δήμου Θήβας από την κρατική επιχορήγηση για ναυαγοσώστες

kiousis thomas

Ποσό 10 εκατ. ευρώ έδωσε ως επιχορήγηση το υπουργείο Εσωτερικών με απόφαση που έλαβε τον προηγούμενο μήνα, σε 129 δήμους της χώρας για να προσλάβουν ναυαγοσώστες, την εφετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Το 2022 το ποσό της αντίστοιχης επιχορήγησης ήταν 7 εκατ. ευρώ.

Από αυτή τη λίστα ο δήμος Θηβαίων με το μεγάλο παραλιακό μέτωπο και τις πολυσύχναστες παραλίες που διαθέτει, απουσιάζει για άλλη μία χρονιά.

Από το 2021 αμέσως μετά το τραγικό συμβάν στην παραλία Σαράντη με ηλικιωμένη κυρία που λόγω έλλειψης σε όλο το φάσμα μιας οργανωμένης αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και ασθενοφόρου, είχα μεταφέρει με το αυτοκίνητο μου στο νοσοκομείο της Θήβας και τελικά έχασε τη ζωή της, είχα θέσει στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου την άμεση ανάγκη κάλυψης με διασώστες των πιο πολυσύχναστων παραλιών. Πρότεινα ο δήμος να κινηθεί γρήγορα για να έχει το χρόνο προετοιμασίας και να υπήρχαν λύσεις το καλοκαίρι που θα ακολουθούσε.

H περίπτωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση του υπουργείου, σημαίνει ναυαγοσωστική κάλυψη για τις παραλίες μας με τη μεγαλύτερη παρουσία κόσμου, χωρίς στην ουσία οικονομική επιβάρυνση για το δήμο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόδοση του χαρακτηρισμού «πολυσύχναστες», μετά τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής (λιμενικό, υγειονομική περιφέρεια, δήμος) για να αποφανθεί σχετικά.

Η συγκρότηση δεν έγινε, ούτε και κάποια άλλη επιλογή και το καλοκαίρι του 2022, όπως όλα τα προηγούμενα, πέρασε χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Το ίδιο συμβαίνει και εφέτος.

Από τις αρχές του χρόνου και με το σκεπτικό της έγκαιρης προετοιμασίας, έθεσα και πάλι το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο (όπως και κατά την τελευταία συνεδρίαση) και ο κ. δήμαρχος είχε απαντήσει ότι θα ξεκινήσουν από τον προσεχή Αύγουστο οι διαδικασίες για να χαρακτηριστούν οι παραλίες μας ως πολυσύχναστες και να αξιοποιηθεί στη συνέχεια η δυνατότητα  της χρηματοδότησης.

Πρόκειται για θετική εξέλιξη. Θεωρούμε πάντως ότι υπήρχε χρόνος που δεν αξιοποιήθηκε, καθώς θα μπορούσαμε και μόνοι μας να αναζητήσουμε λύσεις σε μια οργανωμένη βάση για υπηρεσίες διάσωσης και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, τόσο για το περσινό, όσο φυσικά και για το εφετινό καλοκαίρι.

Πρόβλημα χρηματοδότησης δεν υφίσταται. Μόνον από την υπερσυγκέντρωση των ΑΠΕ που βρίσκονται εγκατεστημένες σε αυτές τις περιοχές έχουν ήδη συγκεντρωθεί στα ταμεία του δήμου εκατ. ευρώ που προορίζονται και μπορούν να διατεθούν για δράσεις με στόχο την κοινωνική συνοχή και για έργα με πραγματικά αναπτυξιακή προοπτική.

Μία ακόμα εναλλακτική, η αξιοποίηση της διάθεσης που δείχνουν επιχειρήσεις της περιοχής για δράσεις στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε μια κατεύθυνση που στην προκειμένη περίπτωση έχει πραγματικά ανάγκη η κοινωνία.

Καλό καλοκαίρι!

Θωμάς Κιούσης, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων

Σχετικά