Πρόωρες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία

Εν αναμονή των επισήμων δηλώσεων από τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, που θα πραγματοποιηθούν μπροστά από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο βρετανικός Guardian σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του αποκαλύπτει πως θα πραγματοποιηθούν γενικές εκλογές τον Ιούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ευελπιστεί κατά τον Guardian πως με αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση θα αποκτήσει πολιτική πρωτοβουλία.

Στην πραγματικότητα ωστόσο και με γνώμονα τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις αλλά και τα αποτελέσματα των προ ολίγων εβδομάδων τοπικών εκλογών, είναι φανερό πως το εργατικό κόμμα μετά από πολλά χρόνια προηγείται και μάλιστα με διαφορά, απειλώντας τους Συντηρητικούς με μία ιστορική τους ήττα.

Ο ηγέτης των Τόρις, πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα προκηρύξει σήμερα πρόωρες εκλογές για τον Ιούλιο, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης, που φέρνει νωρίτερα μια εκλογική αναμέτρηση που αναμενόταν αργότερα μέσα στο έτος.

Στις 19:00 θα κάνει την επίσημη ανακοίνωση στην Ντάουνιγκ Στριτ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί διατηρούν μεγάλο προβάδισμα, περίπου 20 μονάδων, και φέρονται έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία ύστερα από 14 χρόνια κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Η πολιτική συντάκτρια του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV, η Ανούσκα Άσθανα, δήλωσε επίσης ότι οι εκλογές θα γίνουν την 4η Ιουλίου.

Από νωρίς σήμερα το πρωί φήμες και δημοσιεύματα μιλούσαν για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αφού υπουργοί της κυβέρνησης ακύρωσαν εκδηλώσεις, ανέβαλαν ταξίδια τους στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε μια κυβερνητική συνεδρίαση.

Νωρίτερα σήμερα, όταν ρωτήθηκε περί των εικασιών αυτών, ο Σούνακ παρέμεινε στη διατύπωσή του ότι θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ωστόσο, έπειτα ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον συντόμεψε ένα ταξίδι στην Αλβανία και ο υπουργός Άμυνας επίσης ανέβαλε μια επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αυτά τροφοδότησαν τις εικασίες ότι στη συνεδρίαση θα μπορούσε να χρειαστεί να υπογραφεί μια απόφαση για προκήρυξη εκλογών νωρίτερα από τις ημερομηνίες Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούσαν πιο πιθανές.

«Μην σας το χαλάσω και θα σας πω την κατάληξη. Θα διεξαχθούν γενικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Σούνακ στη Βουλή.

Οι Συντηρητικοί του Σούνακ υστερούν κατά πολύ από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις, και παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να προβάλουν ως θετικά τη μείωση του πληθωρισμού και μια αύξηση των αμυντικών δαπανών, δεν έχουν καταφέρει να καταγράψουν δημοσκοπικά κέρδη.

Οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα περίπου 20 μονάδων έναντι των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις από τα τέλη του 2021, πριν ο Σούνακ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Οι Εργατικοί ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι κάτι παραπάνω από έτοιμοι για εκλογές. «Είμαστε πλήρως έτοιμοι….όποτε ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές. Έχουμε μια πλήρως οργανωμένη και επιχειρησιακή προεκλογική εκστρατεία έτοιμη να ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι η χώρα φωνάζει να γίνουν γενικές εκλογές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Σχετικά