Γ.Πούλου:Όχι άλλες ΑΠΕ στην κορεσμένη Βοιωτία και τη Στερεά!  

Καταψηφίζουμε το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ!

Στην ομιλία μου σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατήγγειλα την αποσπασματική-κουτσουρεμένη και προβληματική ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας RED III. Το πολυνομοσχέδιο αντί για εκσυγχρονισμό, επεκτείνει και επισπεύδει την άναρχη χωροθέτηση ΑΠΕ σε «περιοχές επιτάχυνσης», χωρίς καν περιβαλλοντικές μελέτες καθώς και τη δόμηση σε περιοχές Natura, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ιδιωτών επενδυτών αλλά σε βάρος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.

Απουσιάζει η ολοκληρωμένη χαρτογράφηση, η Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και η ουσιαστική κοινωνική συμμετοχή, που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία και ταυτόχρονα διατηρεί τις παλιές Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας που εισβάλλουν σε προστατευόμενες περιοχές.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσα στο γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο 300 MW με μονάδα αποθήκευσης 1.254 MWh που προωθείται στους οικισμούς Τσουκαλάδων, Αγίου Βλασίου και Χαιρώνειας του Δήμου Λεβαδέων. Ένα έργο-μαμούθ που καλύπτει πάνω από 3.000 στρέμματα και απειλεί να αλλοιώσει το μικροκλίμα, να υποβαθμίσει την αγροτική ταυτότητα της περιοχής.

Ζήτησα από τον Υπουργό να κάνει δεκτή την απόφαση της Αυτοδιοίκησης για νομοθέτηση της απαγόρευσης εγκατάστασης άλλων ΑΠΕ στη Βοιωτία και τη Στερεά και να παρέμβει ως Διοίκηση στις περιπτώσεις εγκατάστασης ΑΠΕ που ήδη έχει απορριφθεί δύο φορές από το ΣτΕ όπως στη Μεγάλη Λούτσα του Ελικώνα που εξετάζεται σε τρίτη προσφυγή, δημιουργώντας μεγάλη ταλαιπωρία και δαπάνη στους πολίτες.

Η Βοιωτία δεν σηκώνει άλλα έργα ΑΠΕ. Η Κυβέρνηση θα ακούσει επιτέλους;

Το βίντεο της ομιλίας: https://youtu.be/NzLYus2Htz8

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο