Ο «καυτός» Σεπτέμβρης και τα εμπόδια Κασσελάκη στο δρόμο για το νέο ΣΥΡΙΖΑ

Το καταστατικό, οι «87», μια πιθανή υποψηφιότητα Πολάκη, το ΠΑΣΟΚ και η απειλή ονόματι Αλέξης Τσίπρας

Χθες, Πέμπτη 08/08/2024, στο χώρο των εγκαταστάσεων γηπέδων τένις στις Τσουκαλάδες εντοπίστηκε όχημα να εγκαταλείπει αδέσποτα σκυλιά. Οι υπηρεσίες μας έσπευσαν μετά από πληροφορίες κατοίκων, οι οποίοι είναι αυτόπτες μάρτυρες, και εντόπισαν δύο από αυτά.
Ο Δήμος μας, επειδή αυτό δεν είναι το μοναδικό αλλά ένα από τα πολλά εντοπισμένα περιστατικά, προβαίνει αυτή την ώρα σε καταγγελία του γεγονότος στο Α.Τ. Λιβαδειάς και σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες προκειμένου να προφυλαχθούν τα συμφέροντά του αλλά και Το καταστατικό συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου αποτελεί τον κομβικό σταθμό στις διεργασίες προς τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» που οραματίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Ωστόσο η πλεύση προβλέπεται τρικυμιώδης, καθώς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου μαίνονται ουκ ολίγες συγκρούσεις, που δεν αποκλείεται να λάβουν χαρακτηριστικά βαθιάς υπαρξιακής κρίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αλλαγές στο καταστατικό

Ο Στέφανος Κασσελάκης την τελευταία φορά που συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή, παρουσίασε τις δικές του προτάσεις για τις αλλαγές στο οργανωτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αλλαγές αυτές περιελάμβαναν την κατάργηση όλων σχεδόν των υφιστάμενων οργάνων και την αντικατάστασή τους από άλλα, που θα έχουν κυρίως συντονιστικές αρμοδιότητες και θα στελεχώνονται κυρίως από πρόσωπα που θα έχουν εκλεγεί ήδη στην Βουλή ή σε χαμηλότερα τοπικά όργανα.

Με αυτόν τον τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να πετύχει δύο στόχους. Αφενός να μην υπάρχουν στελέχη εκλεγμένα και με έρεισμα στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ικανά να αμφισβητήσουν τον ίδιο ή τις αποφάσεις του. Και αφετέρου, μέσω του ελέγχου των τοπικών οργανώσεων από οπαδούς του, να ελέγξει το σύνολο του κομματικού οργανισμού.

Οι αλλαγές αυτές, όμως, συνάντησαν ουκ ολίγες αντιδράσεις, με τις πιο έντονες να προέρχονται κυρίως από τους «87», που μιλούν για ουσιαστική ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και για αλλαγή του δημοκρατικού μοντέλου του. Μπροστά στις αντιδράσεις αυτές, το περιβάλλον Κασσελάκη εμφανίστηκε λίγες εβδομάδες αργότερα έτοιμο να πάρει πίσω ορισμένες από τις προτάσεις του, χωρίς όμως να αλλάζει η κεντρική φιλοσοφία του κόμματος το οποίο αποσκοπεί να δημιουργήσει.

Οι πρώτες εμφανείς τριβές εμφανίστηκαν όταν συνεδρίασαν η Επιτροπή Καταστατικού και η Γραμματεία της ΚΟΕΣ, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης και τα πρόσωπα γύρω του αρνήθηκαν να καταθέσουν στο εσωκομματικό διάλογο τις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας προσυνεδριακός διάλογος tabula rasa. Ο ηλεκτρονικός διάλογος θα κρατήσει μέχρι τις 17 Αυγούστου, και κατόπιν στα τέλη Αυγούστου η αρμόδια Επιτροπή θα τις επεξεργαστεί.

Οι πιο έμπειροι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένει να δει ποιές συμμαχίες θα καταφέρει να σχηματίσει, ώστε κατόπιν να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τις ομάδες με τις οποίες θα συνεργαστεί. Εάν συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις, τότε θα ανασύρει και την τακτική του ερωτηματολογίου, ελπίζοντας ότι κρίσιμες αποφάσεις θα λάβουν το πράσινο φως από την βάση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ούτως ή άλλως ομνύει συχνά – πυκνά.
Ο Σπίρτζης και οι «87»

Τις ημέρες που τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητούν για την ουσία και τη διαδικασία των καταστατικών αλλαγών, η Επιτροπή Δεοντολογίας θα εξετάζει εάν και πώς θα τιμωρήσει τον Χρήστο Σπίρτζη για διάφορες επικριτικές προς τον Στέφανο Κασσελάκη δηλώσεις του. Το ζήτημα περιπλέκεται, καθώς το αίτημα κατατέθηκε από 70 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζουν φανατικά τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ένιψε τα χείρας του σε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα, λέγοντας ότι σέβεται τις αποφάσεις των κομματικών οργάνων.

Το ζήτημα περί τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τους «87», ιδιαίτερα καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κινήσει την παραμικρή διαδικασία για να «νουθετήσει» τον Παύλο Πολάκη, που το τελευταίο διάστημα έχει αποχαλιναγωγηθεί και επιτίθεται κατά βούληση κατά των κοινών τους εσωκομματικών αντιπάλων. Οι «87» συνεδρίασαν στις αρχές της εβδομάδας και στη συζήτησή τους το ζήτημα έλαβε -όπως ήταν αναμενόμενο- μεγάλη έκταση. «Ανάμεσα στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και η ίδια η δημοκρατία, η ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέγουν να στοχοποιήσουν τον Χρήστο Σπιρτζη εργαλειοποιώντας την επιτροπή δεοντολογίας έτσι ώστε με την απειλή της διαγραφής να μην αρθρώνεται άλλη άποψη» έλεγαν κεντρικά πρόσωπα των «87» μεταφέροντας το κλίμα των τοποθετήσεων.

Σημείωναν, δε, με νόημα πως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «μάλλον δεν καταλαβαίνει ότι σε λάθος χώρο βρίσκεται… Τυχόν διαγραφή Σπιρτζη θα σημάνει άλλες ευρύτερες εξελίξεις. Δεν θα επιτρέψουμε την αλλοίωση του χαρακτήρα του κόμματος και τον εκτροχιασμό απο τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου». Εάν λοιπόν, επιλεγεί η διαγραφή του πρώην υπουργού, τότε με βεβαιότητα θα λάβει χώρα μια σύγκρουση άνευ προηγουμένου στις τάξεις της Κουμουνδούρου.
Ο Πολάκης και οι οπαδοί του

Οι συγκρούσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη δεν είναι συχνές, αλλα όποτε λαμβάνουν χώρα είναι έντονες. Κάθε φορά όμως ο Στέφανος Κασσελάκης σπεύδει λίγο αργότερα να «αγκαλιάσει» τον βουλευτή Χανίων, επιχειρώντας να θέσει τέρμα στις μεταξύ τους διενέξεις. Είναι ενδεικτική η ταχύτητα με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο Παύλος Πολάκης ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες αφού είχε αποπεμφθεί από την Κ.Ο. με πρωτοβουλία του ιδίου του προέδρου του κόμματος.

Υπάρχουν δύο σενάρια που συζητώνται έντονα στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου. Εν συντομία, σύμφωνα με το πρώτο ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται σε διαρκής συνεννόηση με τον Παύλο Πολάκη, σενάριο που ενισχύεται από το γεγονός πως ο κρητικός βουλευτής επιτίθεται συχνά πυκνά στους αντιπάλους του Στέφανου Κασσελάκη με πανομοιότυπη επιχειρηματολογία.

Με βάση το δεύτερο σενάριο, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν προχωρά ποτέ σε οριστική ρήξη με τον Παύλο Πολάκη επειδή φοβάται την απήχησή του στο κομματικό ακροατήριο. Η μερίδα των οπαδών του Παύλου Πολάκη ξεσηκώθηκε μεν όταν έγινε γνωστή η αποπομπή του από την Κ.Ο., ωστόσο τα πνεύματα καταλάγιασαν όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε άπαντες πως ο βουλευτής θα έχει ισοβίως θέση στο κόμμα.

Στο ίδιο κλίμα δεν λείπουν εκείνοι στην Κουμουνδούρου που θεωρούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης στην πραγματικότητα φοβάται μια πιθανή αμφισβήτηση του από τον Παύλο Πολάκη και μια υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα εάν οι «87» βρεθούν εκτός Κουμουνδούρου. Σε μια τέτοια περίπτωση μερίδα της βάσης στην οποία στηρίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης θα έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στους δύο και το αποτέλεσμα, λένε γνώστες των συσχετισμών, θα είναι αμφίρροπο σε μια εκλογή από την βάση του «νέου ΣΥΡΙΖΑ», ακόμα και αν η ομάδα Παππά συνταχθεί με τον σημερινό πρόεδρο.
Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και ο παράγοντας Τσίπρας

Τις ίδιες ημέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρά στο καταστατικό του συνέδριο, η βάση του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίζει για αρχηγό του. Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα αποτελεί ισχυρή ένδειξη για το τελικό αποτέλεσμα στην προεδρία της Χαριλάου Τρικούπη και είναι εμφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και οι συνεργάτες του έχουν αναπτύξει πολιτική συμπάθεια με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σε αυτό συνηγορεί η αλλαγή κλίματος στις μεταξύ τους σχέσεις, οι απευθείας διαδικτυακές συζητήσεις των προέδρων των δύο κομμάτων για την Κύπρο, η εγκατάλειψη της φρασεολογίας περί του «εκβιαζόμενου» Ανδρουλάκη και φυσικά η διάθεση για κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.

Οι διαφορές τους, βέβαια, είναι υπαρκτές και ο Στέφανος Κασσελάκης στην τελευταία του συνέντευξη αναφέρθηκε στην υπερψήφιση της συγχώνευσης της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια. Παρόλα αυτά, με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ κάθε συζήτηση για σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων περιορίζεται και η προεδρία Κασσελάκη δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί εύκολα.

Αν όμως τα πράγματα έρθουν αλλιώς και στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ επικρατήσει άλλος υποψήφιος που βλέπει θετικά την στροφή «αριστερά», τότε θα ξεκινήσουν αναμφίβολα συζητήσεις για την σύμπραξη του Προοδευτικού Χώρου. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει αναταραχή σε όλους τους φορείς του και όταν και εάν η συζήτηση φτάσει στο επίπεδο των προσώπων, η προεδρία Κασσελάκη θα απειληθεί.

Από ποιον; Το μόνο πρόσωπο που δεν έχει σήμερα αρχηγικό αξίωμα, αλλά απολαμβάνει ισχυρής υποστήριξης μερίδας του προοδευτικού κόσμου, είναι με βάση τις δημοσκοπήσεις ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να τοποθετηθεί ευθέως στις σοβαρές κατηγορίες που του έχει προσάψει κατά καιρούς ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει αργά ή γρήγορα το εμπόδιο Τσίπρα. Το πώς θα το λύσει απομένει να φανεί: Θα σπρώξει εκτός ΣΥΡΙΖΑ τους «87» και όσα στελέχη πιστεύουν στη δύναμη του Αλέξη Τσίπρα; Ή θα τον προκαλέσει ξανά στο προσεχές συνέδριο, με την ελπίδα οι πιστοί στον Κασσελάκη να δείξουν την αντίθεσή τους στον πρώην προκάτοχό του;

Σχετικά