Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας για το άνοιγμα των σχολείων

laiki-sispirosi thivas

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.

Τα όσα «μέτρα» πάρθηκαν για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα πλαίσια της πανδημίας του κορονοϊού, αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση και προβληματίζουν δίκαια εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Καταρχήν δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο ως προς την πολιτική στοιβάγματος μαθητών ανά τάξη που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τουλάχιστον στα κεντρικά σχολεία της πόλης, τα τμήματα έχουν κατ’ελάχιστο 25 μαθητές, ενώ υπάρχουν ορισμένα με ακόμη και 28 μαθητές. 

Κανένα κονδύλι δε διατέθηκε για την αντιμετώπιση των σοβαρών κτηριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν διάφορα σχολικά κτήρια του Δήμου, με περιπτώσεις ακόμη και αιθουσών χωρίς επαρκή εξαερισμό.

Ως προς τους εκπαιδευτικούς, για άλλη μία χρονιά θα γίνουμε θεατές στο αίσχος των αναπληρωτών που γυρνανε τη χώρα με μία βαλίτσα στο χέρι. Από τις 42.000 αναπληρωτές που προσλήφθηκαν πέρυσι, φέτος με την πρώτη φάση έχουν προσληφθεί περίπου 24.000, ενώ η δεύτερη φάση δεν αναμένεται πριν τα τέλη Οκτωβρίου. Όπως είναι επόμενο, τα κενά και στα σχολεία του Δήμου είναι πολλά. 

Στο έδαφος αυτών των ελλείψεων, τα αρμόδια Υπουργεία αναλώνονται σε επικίνδυνους πειραματισμούς για τα ενδεχόμενα κρουσμάτων, θέτοντας ακόμη και όρους για το υπό ποιες συνθήκες θα γίνονται τεστ και φορτώνοντας την ευθύνη σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Στα πλαίσια αυτά, τα δελτία τύπου της Δημοτικής Αρχής και άλλων αρμοδίων φορέων προσπαθούν να εμφανίσουν το μαύρο άσπρο.

• Προκαλεί ανησυχία και όχι αίσθημα ασφάλειας το ότι για τα 55 σχολεία του Δήμου προσλήφθηκαν μόλις 38 καθαρίστριες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, από τις οποίες οι μισές είναι με καθεστώς μερικής απασχόλησης. 

• Είναι απαράδεκτο το ότι τρεις καθαρίστριες που εργάζονταν σε σχολεία του Δήμου επί σειρά ετών δεν προσλήφθηκαν επειδή … δεν είχαν πιστοποιητικό ελληνομάθειας. 

• Ακόμη χειρότερα, οι συμβάσεις των καθαριστριών ξεκινούν τη Δευτέρα, ημέρα έναρξης των σχολείων. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχουν σχολικά κτήρια, όπως το Ειδικό Σχολείο στο Λουτουφί, τα οποία δεν είχαν καθαριστεί μέχρι και την Παρασκευή 11/9.

• Η παραλαβή ενός μόνο μέρους των μασκών μόλις το Σάββατο 12/9 δείχνει κάθε άλλο παρά συνέπεια στη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Ο Δήμος Θηβαίων, αντί να διεκδικήσει από το κράτος αυξημένη χρηματοδότηση για τις αυξημένες ανάγκες των Σχολικών Επιτροπών, στα έξοδα των οποίων προστίθενται η απαραίτητη προμήθεια υλικών καθαριότητας για όλα τα σχολεία, περιορίζεται στα χρήματα που δίνει το Υπουργείο, αναλαμβάνοντας το ρόλο της υλοποίησης και διαφήμισης  της κυβερνητικής πολιτικής. 

Η αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης δε μπορεί να εξαντλείται στο ζήτημα των μασκών, ούτε φυσικά μπορεί να χωρέσει στο απαράδεκτο καθεστώς υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, των ελαστικών μορφων απασχόλησης και της περιβόητης «ατομικής ευθύνης».

Ο προβληματισμός μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε αγωνιστική δράση διεκδίκησης όλων των απαραίτητων μέτρων για να λειτουργήσουν τα σχολεία με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Χωρίς στρουθοκαμηλισμούς, ευχόμαστε με ειλικρίνεια καλή σχολική χρονιά στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, στην προσπάθεια για να αποκτήσει η νεά γενιά ολόπλευρη μόρφωση και καλύτερη ζωή.

Σχετικά