Αλκυονίδες: Σαν σήμερα ο φονικός σεισμός του 1981 στον Κορινθιακό-Το σήριαλ που… έσωσε ζωές

Ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,7 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 20 νεκρούς και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης

Η ΕΡΤ μετέδιδε εκείνο το βράδυ το 12ο από τα 20 επεισόδια από το «Φως του Αυγερινού», μιοα νουβέλα του Αλέξη Πάρνη που είχε διασκευάσει για την τηλεόραση και είχε σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις της θεαματικότητας. Ήταν από τα πρώτα σήριαλμε χρώμα στην ελληνική τηλεόραση και οι έγχρωμοι δέκτες ήταν ακόμα πανάκριβοι κι ελάχιστοι στα σπίτια. Πολλοί κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στο καφενείο που χωριού που διέθετε έγχρωμο δέκτη.

«Αυτό μας έσωσε. Το καφενείο άντεξε. Αν είχαμε πάει στα σπίτια μας κοιμηθούμε θα είχαμε εκατόμβη νεκρών» έλεγαν οι κάτοικοι που είδαν τις επόμενες μέρες να μπαίνει κόκκινη ένδειξη (ακατάλληλο) σε 206 σπίτια, πολλά από τα οποία είχαν καταρρεύσει.

Οι σεισμοί στις νήσους Αλκυονίδες το 1981 ήταν μια σεισμική ακολουθία, αποτελούμενη από τρεις κύριους σεισμούς, οι οποίοι σημειώθηκαν το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου 1981.

Το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981, στις 22:53, σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Κόρινθο, Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλλι, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο.

Υπολογίζεται ότι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκείνο το βράδυ καθώς καταπλακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους,

Οι Αθηναίοι ένιωσαν τον σεισμό και έντρομοι διανυκτέρευσαν σε αυτοκίνητα, πάρκα και πλατείες. 

Λίγες ώρες αργότερα, στις 04:35 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό. 

Με το πρώτο φως της ημέρας η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες βιβλικής καταστροφής. 

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 23:58 σημειώθηκε τρίτος σεισμός, με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Από αυτόν οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Ανθούπολη Περιστερίου.

 Και οι τρεις σεισμοί είχαν ένταση 9 στην Κλίμακα Μερκάλι (με μέγιστο το 12), ήταν δηλαδή «πολύ καταστροφικοί» στην κλίμακα αυτή. 
 

Συνολικά, 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ περίπου 85.000 κτίρια υπέστησαν βλάβες (εξ αυτών 22.554 κτίρια ήταν μη επισκευάσιμα).

Σε διάφορες περιοχές παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης, καταρρεύσεις βράχων, καθώς και ασθενές θαλάσσιο κύμα βαρύτητας.

Κατά μήκος των νοτίων ακτών του Κορινθιακού κόλπου (περιοχή Περαχώρας) εντοπίστηκε μετά τον κύριο σεισμό επιφανειακή εκδήλωση του σεισμογόνου ρήγματος, μήκους 15 χλμ.

Σχετικά