Πρόεδρος της Τουρκίας για τρίτη δεκαετία ο Ερντογάν: Ορκίστηκε και ξεκινάει τη νέα πενταετή θητεία του – Η πρώτη του δήλωση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε σήμερα για μια νέα πενταετή προεδρική θητεία, παρατείνοντας τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία.

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους… να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Ηγέτης της Τουρκίας με την πιο μακρά θητεία, ο Ερντογάν κέρδισε το 52,2% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 28 Μαΐου.

Παρών και ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Την τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση παρακολούθησαν 21 αρχηγοί κρατών και 13 πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι, υπουργοί εξωτερικών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έλαβε την εντολή από τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής και αρχαιότερο βουλευτή τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η τελετή ξεκίνησε στις 15.00 ενώ, ως είθισται, στις 16.00 ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Ατατούρκ. Στις 17.00 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραστεί σε ειδική τελετή στο Προεδρικό συγκρότημα και θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο στο παλαιό προεδρικό μέγαρο της Cankaya προς τιμή των καλεσμένων. Η εκπροσώπηση από τουρκογενείς χώρες είναι υψηλή, αφού παρίστανται οι πρόεδροι των Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν.

Το «παρών» δίνει και ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Νικολά Μαδούρο. Εκ μέρους της Ελλάδας παρίσταται ο υπουργός εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας. Ο ίδιος θα παρακαθήσει στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων ενώ, στην τελετή ορκωμοσίας συμμετείχε και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το «παρών» από την Ευρώπη έδωσαν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας, Κρίστιαν Γουλφ καθώς και ο πρώην Καγκελάριος Σρέντερ. Τη Σουηδία εκπροσωπεί ο πρώην πρωθυπουργός, Καρλ Μπιλντ ενώ, μεταξύ άλλων, παρίστανται και ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας, ο Νικόλ Πασινιάν της Αρμενίας και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε.

Πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί έρχονται από κράτη της Αφρικής ενώ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Viktorovich Volodin. Εκ μέρους του ΝΑΤΟ ο ΓΓ Γενς Στολτενμπεργκ ο οποίος αναμένεται να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και αξιωματούχους για το θέμα της Σουηδίας.
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το νέο υπουργικό συμβούλιο

Την ίδια ώρα, τα σενάρια για το νέο υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας δίνουν και παίρνουν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εκτός μένουν σημαντικά ονόματα, όπως αυτά των Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοιλού.

Νέος υπουργός οικονομικών, σύμφωνα με την τελευταία λίστα που κυκλοφόρησε θα είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο άνθρωπος που βοήθησε σημαντικά την οικονομία το 2015, ο οποίος επιστρέφει και φέρνει μαζί του την καταξιωμένη Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάνη οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα η οποία τοποθετείται επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στη θέση του Σαχάπ Καβτσιόγλου. Ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, τοποθετείται στο υπουργείο εξωτερικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Απόψε στις 22.00 θα ανακοινωθεί η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου ενώ αύριο (04/06) θα γίνει η ορκωμοσία του.

Σχετικά