Γεμίζει η Βοιωτία με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά-Toυ Θωμά Κιούση

Γεμίζει η Βοιωτία με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά

Με αμείωτους ρυθμούς γεμίζει η Βοιωτία με νέες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

Μέχρι τα τέλη του 2023, η εγκατεστημένη ισχύς από αιολικά έφτασε με βάση τα επίσημα στοιχεία, στα 737,7 MW που αντιστοιχούν σε 306 σε λειτουργία ανεμογεννήτριες.

Το  1/3 περίπου της ισχύος (212 MW) έχει εγκατασταθεί  τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2020-2023).

Στην πρώτη θέση τόσο σε εγκατεστημένη ισχύ, όσο και σε αριθμό ανεμογεννητριών είναι ο δήμος Θήβας και στις δημοτικές κοινότητες η Θίσβη. Ακολουθούν σε εγκατεστημένη ισχύ η Δομβραίνα και τα Λεύκτρα, ενώ πολύ ψηλά σε ισχύ και αριθμό ανεμογεννητριών είναι τα Δερβενοχώρια.  Ασφαλώς είναι μια εικόνα που σε αρκετές περιπτώσεις έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει, καθώς νέες εγκαταστάσεις και ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια (πέντε στο Στείρι, τέσσερις στα Δερβενοχώρια, δύο στα Χώστια, κλπ).

Συνολικά με βάση τα τελευταία στοιχεία, με άδειες λειτουργίας, εγκατάστασης και παραγωγής, οι ανεμογεννήτριες ξεπερνούν τις 850 και τα φωτοβολταϊκά πάρκα τα 280 στη Βοιωτία, με συνολική ισχύ που ξεπερνά τα 6.000 MW (πάνω από 3.000 MW για κάθε μία περίπτωση).

Στο προσκήνιο ήρθε αυτήν την περίοδο, η κατασκευή νέου αιολικού πάρκου με 17 τεράστιες ανεμογεννήτριες στα Χώστια (Πρόδρομος), ισχύος 108,3 MW, το οποίο σύμφωνα με τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, θα είναι το μεγαλύτερο σε όλη τη Βοιωτία.

Μόνον αυτό, θα ξεπεράσει σε ισχύ το σύνολο των ανεμογεννητριών που είναι εγκατεστημένες στην υπέρ κορεσμένη γειτονική Θίσβη.

Με 180 μέτρα ύψος συνολικά (100 μ. οι πυλώνες και 80 μ. τα φτερά) είναι προφανές ότι θα αλλάξει τα δεδομένα σε όλη την περιοχή.

Είναι ενδεικτικό ότι το υψόμετρο των Χωστίων είναι 255 μέτρα. Δηλαδή αν έμπαιναν στην επιφάνεια της θάλασσας σχεδόν θα φαίνονταν από το χωριό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς να έχει μείνει σχεδόν καμία βουνοκορφή ελεύθερη, με βουνά και πεδιάδες να μεταμορφώνονται διαρκώς από αιολικά και φωτοβολταϊκά, η συζήτηση για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό εξελίσσεται σε παρωδία. Τουλάχιστον όσον αφορά την Βοιωτία. Για ποιο χωροταξικό μιλάμε όταν θα έχουν γεμίσει όλα; Να πει τί; Μη βάζετε στις αυλές των σπιτιών και σε κήπους κάτω από μισό στρέμμα; Πώς να ξεδιαλύνεις τις «δεύτερες» σκέψεις και να πείσεις τους πολίτες, ότι αυτή η καθυστέρηση για το χωροταξικό είναι απλά και μόνον γραφειοκρατική υπόθεση;

Η ανησυχία των πολιτών αυξάνεται για τις συνέπειες, όπως για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την αλλοίωση του φυσικού τοπίου, τον θόρυβο κοντά σε κατοικημένες περιοχές, την υποβάθμιση των περιουσιών, την προοπτική και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Τίθενται ακόμα και ερωτήματα για τη δημόσια υγεία: Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις σε μια περιοχή από την υπερσυγκέντρωση φορτίων με όλες αυτές τις εγκαταστάσεις, δίκτυα μεταφοράς, σχεδιαζόμενους σταθμούς αποθήκευσης και πυλώνες υψηλής τάσης οι οποίοι έχουν ενοχοποιηθεί για διάφορες σοβαρές ασθένειες; Απαιτείται μια υπεύθυνη, σωστή, συνολική ενημέρωση αντί να περιμένουμε τις οποίες τυχόν επιπτώσεις προκύψουν στην πράξη και να έρθουμε κατόπιν εορτής, να ανακαλύψουμε το λάθος, να “πέσουμε από τα σύννεφα”, αντιμέτωποι με την τεράστια ζημιά που ενδεχομένως έχει γίνει.

Επίσης ποιο είναι το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, που επιδιώκουμε; Ακούμε για το δημογραφικό, την ανάγκη ενίσχυσης της περιφέρειας. Πώς θα γίνει αυτό; Κάθε τόπος έχει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

Στην περιοχή της Θίσβης για παράδειγμα, εκτός από τη ΒΙΠΕ όπου εργάζονται εκατοντάδες συμπατριώτες μας, το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ο τουρισμός με τις όμορφες παραλίες, τα μοναστήρια  και άλλες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, καθώς και τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Η στήριξη τους μπορεί να συμβάλει μέσα από συνέργειες διαφορετικών τομέων στην συνολική προβολή και ανάπτυξη του τόπου με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Ξαφνικά φύγαμε από αυτά και το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου είναι οι ανεμογεννήτριες; Προς όφελος ποιών με δεδομένο ότι πρόκειται για επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου και όχι εργασίας;

Κάθε μία από αυτές τις εταιρίες αναθέτει μια μελέτη σε εξωτερικό συνεργάτη (outsourcing) η οποία μιλά μόνο για τη δική της επένδυση και φυσικά τα βγάζει όλα μια χαρά.

Η Βοιωτία όμως συνεχίζει να μεταμορφώνεται με ταχύτατους ρυθμούς από τη μία άκρη στην άλλη, ενώ δεν εφαρμόζεται καμία αρχή αναλογικότητας με ισότιμη κατανομή των βαρών από την εγκατάσταση των πάρκων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Οι επενδυτές εκμεταλλευόμενοι την απουσία ουσιαστικού ελέγχου και περιορισμών, δεν υπολογίζουν δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές Natura, περιοχές παραγωγικές και τουριστικής ανάπτυξης. Είναι εμφανής πλέον η αναντιστοιχία των επενδυτικών στόχων με το κοινό αίσθημα στις περιοχές που τοποθετούνται ανεμογεννήτριες και φαραωνικά φωτοβολταϊκά.

Και μόνον ότι υπάρχουν όλες αυτές οι προσφυγές και η συζήτηση να γίνουν και άλλες με το οικονομικό βάρος συχνά να επωμίζονται οι ίδιοι οι πολίτες, είναι πλήγμα στη λειτουργία και το κύρος του κράτους. Βαθαίνει η δυσπιστία και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών.

Απέναντι σε αυτήν τη συνεχιζόμενη μεταμόρφωση της Βοιωτίας οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους με γνώμονα τις ανησυχίες και το δημόσιο συμφέρον.

Το κοινό αίσθημα στις περιοχές εγκατάστασης προς όλα τα κέντρα αποφάσεων είναι ξεκάθαρο: ανάγκη για άμεσο, ουσιαστικό και αυστηρό έλεγχο, φτάνει πια η υπερβολή και η ασυδοσία.

kiousis thomas

Θωμάς Κιούσης, οικονομολόγος, πρώην δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων.

Ανεμογεννήτριες σε λειτουργία ανά Δημοτική Κοινότητα στη Βοιωτία (31/12/2023)
Δήμος Δημοτική Ενότητα Κοινότητα Ισχύς που αναλογεί στη Δημ. Κοινότητα (MW)

Ανεμογεννήτριες που αναλογoύν στη Δημοτική Κοινότητα


Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο