Το τραγικό δυστύχημα στην Κρήτη έφερε δυστυχώς και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της οδήγησης υπό την επήρρεια αλκοόλ
Μαζί με την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και τα όρια ταχύτητας, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι αποδεδειγμένα μία από τις σημαντικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων. Θα ήταν εξαιρετικά αδόκιμο να ξεχωρίσουμε την πιο ανεύθυνη.
Όταν, όμως, κάποιος βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ και παρόλα αυτά γυρνά το κλειδί στη μίζα, πρέπει να γνωρίζει (και συνήθως το γνωρίζει…) ότι αποτελεί δημόσιο κίνδυνο! Και αφού οι χρόνιες προσπάθειες, μέσω καμπάνιας και ενημερωτικών εκδηλώσεων, δεν αποδίδουν, σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη χώρα μας, ο κλοιός θα σφίξει ακόμα περισσότερο για τους παραβάτες, με την έλευση του -υπό διαβούλευση- νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μέχρι το τέλος του έτους.
Στην προκειμένη περίπτωση, ακόμα και το σοφό ρητό «παν μέτρον άριστον», δεν είναι το ιδεατό. Αυτό είναι η αποχή από το αλκοόλ, εφόσον οδηγούμε. Και αν στην πορεία μιας βραδιάς με καλή παρέα δεν συγκρατηθούμε, τότε το πιο συνετό είναι να κλειδώσουμε το αυτοκίνητό μας και να επιστρέψουμε με ένα άλλο μέσο μεταφοράς ή ένα ταξί στο σπίτι μας.
Γιατί όπως θα δούμε παρακάτω, τα όρια και οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές:
Το νόμιμο όριο αλκοτέστ στην Ελλάδα ορίζεται ακόμα από το άρθρο 42 του ισχύοντα Κ.Ο.Κ στα 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος, ή αλλιώς 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.
Πιο πρακτικά, αυτό μεταφράζεται:
- Σε ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας.
- Σε 55 ml βότκας.
- Σε 60 ml ούζου.
- Σε ένα σχεδόν γεμάτο ποτήρι κρασί.
Για ειδικές κατηγορίες οχημάτων, όπως οι επαγγελματίες, το όριο αλκοτέστ προσδιορίζεται στα 0,10 gr/l εκπνεόμενου αέρα, ή στα 0,20 gr/l με αιμοληψία. Τα οχήματα αυτά είναι:
- Μοτοσικλέτες/Μοτοποδήλατα
- Ασθενοφόρα
- (Σχολικά) λεωφορεία
- Επιβατηγά δημόσιας χρήσης
- Οχήματα μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων
Το όριο αλκοτέστ για νέους οδηγούς που έχουν αποκτήσει άδεια οδήγησης σε λιγότερο από 2 έτη είναι στα 0,20 gr/l αίματος. Αυτό μεταφράζεται σε ένα ποτό σε μία ώρα για έναν άντρα και μισό ποτό για μία γυναίκα.
Οι ισχύουσες κυρώσεις
-Εάν κατά τη διάρκεια του ελέγχου, εντοπιστεί συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,50gr/l έως 0,80 gr/l ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, το προβλεπόμενο πρόστιμο είναι:
- 200 ευρώ
- Ακινητοποίηση του οχήματος
- Βαθμοί Ποινής: 5
-Με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 0,80 gr/l και μέχρι 1,10 gr/l μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, οι προβλεπόμενες κυρώσεις είναι:
- 700 ευρώ
- Ακινητοποίηση του οχήματος
- Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 μέρες
- Βαθμοί Ποινής: 9
-Με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 gr/l μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, επιβάλλεται ποινή:
- 1.200 ευρώ
- Φυλάκιση 2 μηνών
- Αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες
-Σε περίπτωση που εντός 2 ετών από την παραπάνω παράβαση, ο ίδιος συλληφθεί υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 gr/l μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, επιβάλλεται ποινή:
- 2.000 ευρώ
- Φυλάκιση 6 μηνών
- Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια
- Αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος έως 6 μήνες
Διαβάστε επίσης
Χανιά: Η στιγμή της φονικής σύγκρουσης – Τα δύο αυτοκίνητα εκσφενδονίζονται σε αντίθετες κατευθύνσεις