Του Ιωάννη Τρέντζου
Τα τελευταία χρόνια στον χώρο της πολιτικής συμβαίνει μια μετακίνηση ισχύς που δημιουργεί την ανάγνωση,ότι το μέλλον της δημοκρατικής διακυβέρνησης είναι τοπικό.
Η αλλαγή αυτή στον χαρακτηρα του Δήμου τον καθιστά σημαντικό εργαστήριο εφαρμοσμένης πολιτικής
Μια ισχυρή μηχανή δημιουργίας των καινοτομιών και της οικονομικής και κοινωνικής προόδου.
Στον αιώνα της μη λογικής, όπου οι αλλαγές είναι συνεχείς και απρόβλεπτες, όπου οικονομία βασίζεται όχι στην ιδιοκτησία, στα χρήματα η τις πρώτες ύλες, αλλά στην δημιουργία διανοητικού κεφάλαιου, οι απαντήσεις μπορούν να δοθούν μόνο από τον Δήμο. .
Τον Σοφο Δήμο.!
Τον Δημο του οποίου η ηγεσία είναι πραγματιστης πιστεύει ότι δεν μπορεί να τα κανει όλα μόνη της, αποκεντρωνει την ισχύ και εκδημοκρατιζει την στρατηγική ,συστρατευοντας ανθρώπους που έχουν θέαση του μελλοντος φαντασια, διορατικές αντιληψεις, αίσθηση του επείγοντος και αγαπούν τις αλλαγές
Και αυτή η επιλογη να δανειζεται τα μυαλα των άλλων, να διδάσκεται από άλλους,ιδιαίτερα σε θέματα που είναι αδαής,είναι κεντρικό καθήκον για την ηγεσία ,όχι παραδοσιακή ,αλλά ηγεσία του εικοστού πρώτου αιώνα.
Πρόκειται για μια οργανωσιακή κουλτούρα όπου. Ο ηγέτης είναι ηγέτης άλλων ηγετών.
Οι ηγεσίες του Δήμου Θηβαίων από την είσοδο στην παγκοσμιοποιηση δεν πίστεψαν πόσο ουσιωδους σημασίας είναι η ευφυία για να την χρησιμοποιήσουν ως κινητήρια δύναμη του.Δημου με αποτέλεσμα να μην εγκαταλείψουν αυτό που κάνουν.
Δεν αντιλήφθηκαν προφανως επαρκώς ότι το μέλλον δεν είναι μια γραμμική επέκταση του παρελθόντος.και δεν μετασχηματισαν την λειτουργία της οργάνωσης ώστε ο Δήμος να αποκτήσει μια κουλτούρα που να μπορεί να προβλέπει τις αλλαγές και να ενεργεί προτού αυτές εκδηλωθούν.
Έτσι ο σχεδιασμός για την πόλη έχει γίνει εθιμοτυπικος
Δεν υπάρχει όραμα.
Υπάρχει έλλειψη σκοπού.
Επικεντρώνονται στο θέμα διοίκησης και όχι στην ηγεσία.
Δαπανούν υπερβολικά πολύ χρόνο στην διαχείριση του παρόντος και δεν ασχολούνται αρκετα με την δημιουργία του μέλλοντος.
Ο Δήμος .δεν γίνεται υγιεστερος, δεν δημιουργεί μυς,περιορίζεται στο δημοτικό λίπος.
Χωρίς την αίσθηση στρατηγικής κατεύθυνσης δεν αντιλαμβάνονται ότι ενώ ο Δήμος καταναλώνει ενέργεια ,ο τόπος δεν εξελίσσεται όπως του αξίζει και η ποιότητα της ζωής των δημοτών δεν βελτιωνεται.
- Από αυτή την σκοπιά ο Δήμος δεν είναι μόνο βραδυπορος,χοντρός και νωθρός ,είνα,ι επίσης και τυφλός. .
Στον τομεα αρχαιολογία,πολιτισμός, τουρισμος ,ανάπτυξη που είναι .το θέμα του τίτλου μας ,ο Δήμος φαίνεται να πάσχει από οραματικη κατάθλιψη.
Μαζί και με την αρχαιολογική υπηρεσία αλλά και την αδιαφορία των βουλευτών του νομού ,έχουν χτίσει συρματόπλεγμα γύρο από τον πολιτισμό και την κοινωνία.
Έτσι τα πράγματα παραμένουν δραματικά όχι με την έννοια της απελπισίας αλλά την διαπίστωση ότι βρηκαμε πάτο”
Τέτοιες συμπεριφορές με βαθειά πολιτισμική διαχρονική μολυνση που προσβάλουν την φρόνηση ,δεν αντιμετωπιζονται με ψυχική μεγαλοσύνη.
Μην έχει κανείς το αίσθημα ότι θα ταξιδέψει η “unesco ” στην Θήβα να λύσει το πρόβλημα.
Πρέπει να το λύσουν οι πολίτες της Θήβας μόνοι τους
Δεν χρειάζονται αλλά κειμενα liks και καρδουλες ! Χρειαζονται δράσεις. Οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι στερούνται πόρους που έχουν ανάγκη για την ευημερία τους.
Όλοι οι δημότες,ιδιαίτερα η νεότερη γενιά,πρέπει να ενδιαφερθεί,για την κληρονομιά της.,να τιμήσει τους γονείς της που ζουν σε αυτή την ιστορικη πόλη , να τρέξει ,να φωνάξει ,να παρακαλέσει, να απαιτήσει, για το δικό της . μελλον.και της Θήβας το αύριο.
Να γίνουν ομάδες,να δουν τι συμβαίνει άλλου να μάθουν και να εξηγήσουν στους αρμόδιους πως στον τομέα αυτόν οι ευρωπαϊκές πόλεις συνεχώς εξελίσσονται.
Τι συμβαίνει σήμερα στις πόλεις της Ευρώπης;
Οι νέες εξελίξεις και η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για πολιτισμό,εκθέσεις και τέχνες ΜΕΣΑ στην πόλη ,δημιουργούν νέες τάσεις για τουρισμό.
Οι Δήμοι των πόλεων της Ευρώπης ,δημιουργούν μέσω της τέχνης,νέα σύμβολα που ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες και ενισχύουν την τοπική κοινωνία.
Η τέχνη ΜΕΣΑ στην πόλη είναι κυρίαρχη στην καθημερινοτητα των κατοίκων τους, διαμορφώνουν την αισθητική τους και πολλά έργα γίνονται βασικά τοποσημα, των πόλεων που αποτελούν αιτία ώστε εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο να συνωστίζοντα σε αυτές εξ αιτίας της τέχνης.
Αυτές οι εξελίξεις είναι πρόκληση για το μέλλον της Θήβας και βρίσκουν εφαρμογή στην πόλη μας ,η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτά που βρίσκονται σε άλλες πόλεις που έχουν όμως φαντασία, οργάνωση, δομή,όραμα ,σχέδιο και πρόγραμμα δράσης
Πιστεύω όμως ότι δεν θα μπορέσει να τις ανταγωνιστει και δεν θα κερδίσει ποτέ μια θέση στον ανταγωνισμό των ιστορικών πόλεων του πλανήτη όσο οι ηγεσίες του τόπου είναι εσωστρεφείς, συγκεντρωτικές και γραφειοκρατικές
Τι πρέπει να γίνει σήμερα;
Ελπίζω η σημερινή ηγεσία του Δήμου να δώσει .βαρύτητα στις νέες εξελίξεις και να υιοθετήσει τις νέες τάσεις .για τουρισμό μέσω της τέχνης ΜΕΣΑ στην πόλη.
Να ρίξει μια ματιά στα σύμβολα και τα τοποσημα των πόλεων της Ευρώπης που καθορίζουν το σκηνικό ΜΕΣΑ στην πόλη και να τα συσχετίσει με τα ορόσημα της ιστορίας μας και να μετασχηματίσει την Θήβα σε ένα πολύπλευρο πολεοδομικό χώρο με ρυθμούς λειτουργικούς,αέρα υψηλού πολιτισμού και διάχυτο, ανοικτό.πνευμα στον δημόσιο χώρο της.
Σήμερα οπως όλα τα κρατη, οι πόλεις ετσι και η θηβα έχει να αντιμετωπίσει μια επιλογή, να επανεξετάσει το μέλλον η να αναγκαστεί να το πράξει.
Το συναρπαστικό όμως σε σχεση .με το μέλλον είναι ότι μπορεί να το διαπλασει ,αρκεί ο Δήμος να συνηδειτοποιησει ότι σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης η αρμονία .αρχαιολογίας,πολιτισμού και ανάπτυξης ,συνιστά στόχο στον οποίο πρέπει να συγκλίνει η πολιτική του και να κάνει την υπέρβαση.
Είναι λοιπόν ανάγκη να υπάρξει εξ αρχής ένα ολοκληρωμένο σχέδιο “δημοτικής τουριστικής πολιτικής “που να εντάσσει όλες τις περιοχές που ο Δήμος εξουσιαζει ώστε η ανάπτυξη να είναι αρμονική και ισορροπημένη.
Είναι ο τρόπος να αναπτυχθούν διαφορετικά τουριστικά προϊόντα , (διαφορετικές μορφες τουρισμού) τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες διαφορετικων τμημάτων της αγοράς ενώ θα δώσουν πολλές νέες ευκαιριες στα μέλη του τοπικού πληθυσμου.
Είναι ανάγκη επίσης πολύ σημαντικό ,η ηγεσία του Δημου να κατανοήσει ότι πρέπει να πλαισιωθεί από ένα πλέγμα ουσιωδών.ανθρωπων μέσα και έξω από την οργάνωση,ανθρώπων νοημονων που θα μπορούν να της λένε την αλήθεια ,να βοηθήσουν στο σχέδιο και να το εκτελέσουν.
Όχι συγγενείς και φίλοι,όχι άνθρωποι του “ξεροτουρισμου: αλλά ανθρώπους εξειδικευμένους με φαντασία, που καινοτομουν στον τομέα τους και που γνωρίζουν πως πλανητικού επιπέδου εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα .
Διαφορετικά δεν θα υπάρχουν απορίες και ερωτηματα γιατί η πόλη θα μείνει για αλλά ακόμη 50 χρόνια αναλλοίωτη.
Ένας πολίτης
που παρακολουθεί και αγαπα τον τόπο του.
Ιωάννης Τρέντζος