Ορισμένες διατροφικές συνήθειες προάγουν τη φλεγμονή, επηρεάζοντας τη γνωστική λειτουργία – Δείτε ποιες επιλογές προφυλάσσουν το νου
Την ανησυχητική σχέση ανάμεσα στη φλεγμονή και την άνοια αναδεικνύει νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s & Dementia. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε η σύνδεση των υψηλότερων βαθμολογιών στο Δείκτη Διαιτητικής Φλεγμονής (DII) με την αυξημένη συχνότητα εκδήλωσης άνοιας και ειδικότερα με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Με λίγα λόγια, οι τροφές που προκαλούν φλεγμονή έχουν αυτή την αρνητική επίδραση στα εγκεφαλικά κύτταρα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η άνοια θα ανέλθει στα 152 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι το 2050, γεγονός που θα επιβαρύνει τους φροντιστές και την υγειονομική περίθαλψη. Παράλληλα, ενώ οι εξελίξεις στις φαρμακευτικές θεραπείες είναι αλματώδεις, τα προληπτικά μέτρα παραμένουν ασαφή.
Ένας εχθρός που μπορεί να μετατραπεί σε σύμμαχο
Οι τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή, δηλαδή τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όσα τρόφιμα περιέχουν σάκχαρα και τα αναψυκτικά υπονομεύουν τη γνωστική λειτουργία, φέρνοντάς μας ένα βήμα πιο κοντά στη νόσο Αλτσχάιμερ. Εντούτοις, πλείστες έρευνες δείχνουν ότι αν αλλάξουμε το περιεχόμενο του πιάτου μας, υιοθετώντας αντιφλεγμονώδεις διατροφικές συνήθειες (μεσογειακή διατροφή, δίαιτα MIND) θα μειώσουμε τον κίνδυνο, καθυστερώντας την γνωστική εξασθένηση.
Επίσης, προηγούμενες μελέτες που χρησιμοποίησαν το εργαλείο DII, το οποίο μετράει πόσο φλεγμονώδης μπορεί να είναι μια διατροφή, αναλύοντας τα θρεπτικά συστατικά, τις βιοδραστικές ενώσεις και τα συστατικά των τροφίμων, συμπέραναν ότι οι υψηλές βαθμολογίες σχετίζονται με την αιτιώδη σχέση συστηματικής φλεγμονής και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Η πρόσφατη έρευνα
Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν διατροφικά μοτίβα των συμμετεχόντων, τη συχνότητα εμφάνισης άνοιας και τις διαγνώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης περίπου 13 ετών.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.487 συμμετέχοντες άνω των 60 ετών που δεν είχαν άνοια κατά την έναρξη της μελέτης. Οι διατροφικές πληροφορίες ελήφθησαν από ειδικά ερωτηματολόγια που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια των περιόδων 1991-1995, 1995-1998 και 1998-2001.
Ακολούθως, οι βαθμολογίες DII υπολογίστηκαν για 36 διατροφικά συστατικά, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν είτε ως αντιφλεγμονώδη (φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C, D, E, ωμέγα-3 λιπαρά) είτε ως φλεγμονώδη (κορεσμένα λιπαρά, συνολική πρόσληψη ενέργειας και υδατάνθρακες).
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι:
στους 1.487 συμμετέχοντες, οι 246 εμφάνισαν άνοια από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων 187 περιπτώσεων με νόσο Αλτσχάιμερ.
οι συμμετέχοντες με υψηλότερες βαθμολογίες DII, που υποδηλώνουν φλεγμονώδη διατροφή, είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο τόσο για άνοια από όλες τις αιτίες όσο και για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
για κάθε μονάδα αύξησης της βαθμολογίας DII, ο κίνδυνος άνοιας από κάθε αιτία αυξήθηκε κατά 21%. Ακόμα, παρόμοια αύξηση της βαθμολογίας DII συσχετίστηκε με 20% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.
όταν οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν με βάση τις βαθμολογίες DII, εκείνοι με την πιο φλεγμονώδη διατροφή είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.
Η χρόνια φλεγμονή που οφείλεται σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε συστατικά που προάγουν τη φλεγμονή – κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες- επιδεινώνει τη φλεγμονή του εγκεφάλου και προωθεί το σχηματισμό πλάκας αμυλοειδούς-β, χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ. Αντίθετα, αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα φλαβονοειδή, μπορούν να εξουδετερώσουν αυτές τις επιδράσεις μειώνοντας την παραγωγή κυτοκινών και υποστηρίζοντας την υγεία του εγκεφάλου.
ygeiamou.gr